Torre de Gavadà – Vandellòs i L’Hospitalet de L’Infant / Baix Camp

N o v e t a t:

En data 2/5/2017 rebem un @mail d'en Ramon Jardi en el que textualment ens diu:

"Les informo que la Torre de Gavada ha sido consolidada por el propietario quedando como ven en la foto. Han intervenido dos arquitectos y un arqueologo. El coste ha sido de 35000 eur. El ayuntamiento de Vandellos no ha facilitado la obra ni ha colaborado economicamente."

F O T O S - 2 0 0 9

torre-de-gavada-090314_519bis

Vista general del llogaret de Gavadà. A la dreta de la carretera (on hi ha la senyal de circulació), és on comença l’itinerari a peu, cap a la dreta i amunt.

torre-de-gavada-090314_503

torre-de-gavada-090314_505

I T I N E R A R I

Situació: A Gavadà, nucli de població abandonat del municipi de Vandellòs i L'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) – Tarragona.

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

ProteccióBCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt malmesa. Lliurament accessible. Aparcament al costat mateix de la carretera d’accés.

Accés - Visitada el 14/03/2009:

Procedents de L'Hospitalet de l'Infant, i circulant per la carretera C-44 en sentit Mora d'Ebre, una vegada hem deixat enrere el poble de Vandellòs, entre els PK 13-14 d'aquesta carretera, a l'esquerra hi ha un trencall (41 01 54.4 0 47 30.6) per on continuarem, amb un cartell indicant per anar a Gavadà.

Circularem per una carretereta perfectament asfaltada fins que al cap d'uns aproximadament 5 km. arribarem a un lloc on un altre cartell ens indica que ja hem arribat a Gavadà. A l'esquerra mateix veurem un grapat de cases abandonades, i on aparcarem el vehicle a l'esplanada del davant. (41 00 07 0 47 19).

A l'altra banda de la carretera veurem una petita carretera d’accés a una finca particular. Una senyal de tràfic en prohibeix l'accés, excepte veïns. A la dreta d'aquesta carretereta, i en direcció amunt, intuïtivament,  hem de localitzar la torre que busquem, a la vora, amagada però identificable entre els arbres.

Així doncs, ja a peu, ens endinsarem entre la vegetació, escalant marges pels llocs que puguem, i ben aviat veurem la torre. Quan ja hi estem a tocar, la vegetació encara es fa més espessa, dificultant força la marxa. Llevat veus més autoritzades que les nostres, no hem sabut trobar cap més camí que el de camp a través ...

Afortunadament, la caminada des del lloc on hem aparcat el cotxe fins a la torre, no ha durat més de 10 minuts.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2017):

"Descripció

Edifici de planta circular. Es conserva encara fins una mica més amunt de la volta de la planta baixa (construïda a la manera típica de la contrada, en espiral, com les barraques de vinya), la qual sosté el primer pis, actualment desaparegut.

L'estat ruïnós general ha avançat en els darrers anys. S'aprecia especialment la caiguda de moltes pedres a la cara externa del paredat, les quals es troben distribuïdes en línies horitzontals.

En la part baixa de la construcció, la torre té una mena de talús, de forma abombada, per sostenir millor la part cilíndrica superior, salvant així el desnivell de la muntanya, aterrassada.

Té una porta a peu pla, la qual s'obre vers les ruïnes de l'edifici d'un antic mas amb el que sembla que comunicava un pas elevat.

Notícies històriques

Torre de defensa bastida probablement en el segle XVI, en la mateixa època d'inestabilitat que la majoria d'aquest tipus de torres.

En aquest indret, format per la casa adjunta i la torre, l'any 1606 va haver-hi un enfrontament entre uns bandolers i els habitants del mas, els pares de Pere Pau Revull, conegut com a Pau de Crist. Revull fou el fundador del Santuari de Cardó, i sembla que hauria nascut en la casa.

El lloc de Gavaldà es troba actualment abandonat, i mai no tingué esglèsia ni cementiri propis.

L'any 1787 tenia 4 focs. L'any 1850, 42 habitants; el 1900 va arribar a la màxima taxa demogràfica, 123 habitants, que l'any 1950 s'havia reduït a 25."

Baix Camp : Veure en un mapa més gran.