Torre de Forcheron – Amposta / Montsià

Façana davantera.torre-de-forcheron-amposta-080209_504

Situació: Al terme municipal d'Amposta (Montsià) – Tarragona.

Època: Segle XVI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bon estat. De propietat privada.

Altres noms: Torre de Futxeron - Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitada el 09/02/2008:

Procedents d'Amposta i circulant per la carretera TV-3408 (que va quasi paral·lela a la N-340), en sentit Sant Carles de la Ràpita, en un trencall, (a la dreta, coordenades N 40 40 17 E 0 35 25) veurem un primer cartell informatiu, travessarem un petit pont, i un altre cartell a l'esquerra després, ens indica la torre de Forcheron.

Arribats a aquest indret, rodejat per extensos camps de conreu i d'arbres fruiters,

veurem que actualment és una casa de turisme rural, presidida per la bonica torre.

Altres: En Lluís i Olga són una atenta i  jove parella d'emprenedors empresaris de turisme rural. A la seva residència conviuen la història, i la vida camperola amb les comoditats de la vida moderna. Preparada per acollir fins a 18 persones, podeu contactar amb ells als telèfons 654 898 115 i 977 70 18 28 o bé per correu a torreforcheron@eresmas.com

De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació:

Conjunt complex d'edificacions de diferents èpoques.

El cos més antic és una antiga torre de defensa de planta rectangular, amb una planta i tres pisos, coberta a doble vessat amb uralita sobre els antics cabirons de fusta.

El mur és de maçoneria arrebossada, amb carreus grans de pedra als angles fins l'inici del tercer pis.

La porta és d'arc de mig punt de dovelles i brancals de pedra.

La finestra del segon pis de la façana també és la original de pedra i a sobre es conserven dues mènsules que devien sostenir un matacà, ara desaparegut.

Interiorment ha estat modificada la distribució i les cobertes. A la planta baixa conserva el talús original.

Adossat al nord de la torre es troba el mas del segle XIX, format per un cos de planta baixa i dos pisos cobert a doble vessant i un altre cos d'un sol pis a una sola vessant, que fa de magatzem.

Al davant hi ha un pou, encara en funcionament, i les restes d'un porxo contemporani del mas.

A l'altra banda de la torre hi ha adossats alguns magatzems i les paridores per al bestiar (estables), obertes a l'exterior mitjançant una arcada de mig punt feta de maó.

Notícies històriques

El sector de la torre actualment es troba bastant reformat, però sembla que l'estructura exterior correspon a l'original.

Possiblement el tercer cos s'afegí posteriorment donat que no hi ha carreus de pedra als angles, fent-se el tancament en forma de teulada a doble vessant, corresponent més a una vivenda que a una torre de defensa.

L'origen de la torre possiblement és dels segles XVI-XVII, quan es refan o construeixen de nou totes les del litoral proper i les que ja existien al Delta.

Formava part d'un triangle de torres, amb les de l'Oriola i Poquessalses, amb funcions defensives de la vila d'Amposta.

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya

Montsià : Veure en un mapa més gran.

A L T R E S

Una típica casa del Delta, construïda per un veritable artesà, situada en terrenys d'aquest establiment de turisme rural.