Torre de Ferragut – Estaràs / Segarra

Restes de la torre de Ferragut: entorn.

Situació: A les afores d’Estaràs, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Protecció: No hi consta  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt malmesa. Lliurament accessible.

Altres noms: Torre de Rubió de Cervera - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 23/03/2013:

Circulant per la carretera LV-1005, entre Estaràs i Gàver, al davant de la senyal del PK nº 5, hi ha una sortida d'aquest vial (N 41 41 18.08 E 01 23 07.32) , d'on arrenca un ampli camí, per on continuarem.

Ens trobarem ben aviat circulant per un camí de terra, transitable amb un turisme convencional, que salvant algun que altre bony, ens situarà al lloc oportú.

Això si, duran aquest curt recorregut, hem trobat un parell de tolls d'aigua al bell mig del camí, que ens han deixat el cotxe  fet un “cromo”, amb fang fins els retrovisors ...

Aquest camí finalitza a l’entrada mateix d'un camp de conreu (41 40 56.43 01 22 39.66). Hem deixat el cotxe aparcat al voral d'aquest camí i desprès, caminant pel voral esquerra d'aquest camp,

ens hem dirigit al lloc on, quan arribàvem, a l’esquerra, entre la vegetació, ja es veien restes de construccions.

Distància des de la carretera general, fins aquí: 1 km.

• La visita a aquest lloc no és gens còmoda. Les restes de la torre, estan força emboscades, rodejades per un munt de pedres de totes mides i formes, entapissades de verdet, escampades entre un munt de vegetació baixa, que formaven part d'aquesta construcció i d'altres que l’envolten, les cases de l’antic poblat de Ferragut, avui completament abandonat i arruïnat.

“ Descripció

Fortificació situada a l'extrem del Pla de Claret, damunt d'una vall lateral del Sió, davant dels pobles de Gàver i Estaràs.

Sota seu hi ha les restes abandonades del poble, que fou habitat fins època moderna.

La construcció més ben conservada de l'antiga fortificació, que devia ésser el centre del poble original, és una petita torre de planta circular que s'ha conservat fins a una alçada de poc més de 2 m. Els murs són de carreus no gaire grans, sense treballar, disposats en filades però en comptes d'estar units amb morter de calç han fet servir fang. El nivell inferior, l'únic conservat, era acabat amb una cúpula, de la qual es veu l'arrencada. A aquest compartiment inferior de l'edifici hom hi pot accedir per una porta oberta al costat est, probablement, feta en època posterior per aprofitar aquesta part inferior de la torre com habitatge.

Sota la torre, a la banda nord i est, hi ha les restes del poble, abandonat modernament.

Darrere seu, a ponent, s'estenen els camps. És possible que darrere la torre hi hagués una vall, actualment, però, molt modificat pels camps i pels habitatges.

Notícies històriques

Segurament cal datar aquesta construcció al començament del s. XI. Degué ésser una petita torre feta per un membre de la baixa noblesa o per la comunitat que en el moment de la repoblació d'aquesta contrada s'instal·là en aquest indret.”

• Tant a Gàver, com  a Estaràs, poblacions veïnes, hi ha interessants edificacions.