Torre de defensa de Campdàsens – Sitges / Garraf

torre-de-defensa-de-campdasens-101210_506

Situació: Al massís del Garraf, en terrenys del terme municipal de Sitges (El Garraf) – Barcelona.

Època: Segle XV - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Ben conservada. El lloc està documentat des del segle XI. Propietat privada. A dia d'avui encara està habitada. Fàcil aparcament als voltants.

Accés - Visitada el 10/12/2010:

Donat que aquesta construcció es localitza en un indret del massís del Garraf on també hi trobarem les torres de defensa de Can Amell i de Can Planes, descriurem  de manera conjunta l'itinerari que ens permetrà la descoberta d’aquestes tres edificacions alhora.

L'itinerari proposat és el següent:

Procedents de Castelldefels i circulant per la carretera C-31 (Carretera de les costes del Garraf) en sentit Sitges, arribats a Vallcarca, prendrem una desviació a mà esquerra  (N 41 14 27 E 01 51 47), que ens permetrà creuar per sota la C-31, per un túnel, a l'altra banda del qual, ens quedaran a la dreta les instal·lacions de la fàbrica de ciment.

A continuació trobarem una rotonda on prendrem la primera sortida indicada per anar a Campdàsens. Tot seguit tornarem a trobar una altra desviació, on continuarem per la dreta ( 41 14 35 01 51 35 -  Aquí sols hi ha un cartell que assenyala per anar a Áridos Uniland, S.A.). Passarem ara per sota de l’Autopista C-32.

A les coordenades 41 14 59 01 51 53 trobarem una discreta desviació a la dreta, per on continuarem, indicada amb un petit cartell per anar a Campdàsens. Tot seguit tornarem a traspassar de nou l'autopista C-32, ara per un túnel (41 14 58 01 51 57) i a l'altra banda ja ens trobarem circulant per una carretereta que enfilant-se, ens conduirà sense dificultat fins a la torre de Can Amell.

Inicialment aquest proper recorregut discorre per una carretera força estreta on no hi caben dos vehicles a l'hora. De tant en tant hi ha racons al costat muntanya, que faciliten l'encreuament dels cotxes. Com a nota positiva cal dir que fins arribar a la planura superior, el recorregut transcorre per carreteres asfaltades.

A partir de la citada planura, l'itinerari discorre per camins de terra, a dia d'avui perfectament transitables i que amb comoditat ens permetran arribar primer a la torre de Can Amell ( 41 15 03 01 52 32), després a Campdàsens (41 15 37 01 52 43), i finalment, a Can Planes (41 16 09 01 52 22), localitzables una darrera l'altra, circulant sempre per la pista principal.

Localització de la Torre de Campdàsens: N 41 15 37.4  E 01 52 42.9 - Altitud: 229 m.

Altres:

• A Campdàsens hi ha la petita capella de Campdàsens, del segle XIX, amb campanar d’espadanya, amb dues campanes.

Aquest mateix itinerari, com hem dit al principi, també és vàlid per arribar a Can Planes, però donat que aquesta edificació està una mica amagada, es recomana veure la pàgina corresponent, on  donem unes instruccions concretes que faciliten la seva localització.

Distàncies orientatives:

Can Amell – Campdàsens  : 1,1 km.

Campdàsens – Can Planes: 3,3 km.

Durant el recorregut de Can Amell a Campdàsens, passarem per davant de dues cases: Can Robert (A la dreta) i Can Fontanilles (A l’esquerra).

Durant el recorregut de Campdàsens a Can Planes, a més de Can Lluçà, deixarem després a la dreta, la Casa Vella.

Aquestes minses dades donen una idea de fins a quin punt està o ha estat ben poc habitada aquesta zona.

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure les següents informacions - (Març 2020):

Descripció

L'antiga quadra i llogaret de poblament disseminat de Campdàsens es troba dins l'interior del massís, en una vall.

Al sud del conjunt hi ha una torre de defensa de una planta rectangular, amb la base dels murs lleugerament atalussada.

La part superior fou rebaixada per definir la vessant de la coberta actual.

L'accés a l'interior es fa per una porta situada a l'alçada del primer pis.

Part del territori de Campdàsens fou incorporat al monestir de Garraf.

Berenguer de Fenollar el disputà a Bernat de Centelles i el 1323 l'adquirí del rei Jaume II per 8.000 sous.

Des d'aleshores restà incorporat al castell de Sitges. S'hi accedeix des de Vallcarca.

MAPA de situació