Torre de Can Toni Joan – Tordera / Maresme

torre-de-la-masia-de-can-toni-joan-tordera_071201_518

torre-de-la-masia-de-can-toni-joan-tordera_071201_512

torre-de-la-masia-de-can-toni-joan-tordera_071201_516

Situació: Al municipi de Tordera – Maresme (Barcelona).

Època: Segle XVI (Patrimoni.Gencat)

Estat: Ben conservada. No és accessible lliurament, doncs està situada en un terreny de propietat privada, una masia. Visitable si ho permeten els habitants d’aquesta masia.

Accés - Visitada el 01/12/2007:

Procedents de Tordera, ens hem dirigit per la carretera GI-600 en direcció a la propera població de Blanes. A uns 3,5 km. aproximadament de la rotonda de sortida de Tordera, veiem a dreta i esquerra de la carretera un munt de caravanes aparcades – Caravanes Maresme .

Tot seguit, ara solament a la dreta, veiem les edificacions d’una indústria: Intorfrisa. A continuació hi ha una petita elevació de la carretera, (Aquí mateix canviem de comarca, sortim del Maresme i entrem a la Selva) i a dalt, a la dreta hi ha un trencall, (41 41 10.24 02 46 0.41) d’on surt un camí de terra. Un cartell – Club caní Blanes – i un altre, més petit, on figura la denominació de varis masos de la zona, entre ells el de Can Toni Joan, ens confirmarà que estem en la bona direcció. (Si ens passéssim, molt a prop hi ha una rotonda que ens permetria rectificar).

Així doncs, ens endinsarem per aquesta pista, en bon estat. A banda i banda hi ha terrenys dedicats a l’agricultura. Circularem pel camí principal, sense fer cas dels petits trencalls que a dreta i esquerra veurem que faciliten l’entrada a aquest terrenys, fins que al poc, a la dreta trobarem un trencall ben definit – seria certament el primer trencall -, i al fons, a l’esquerra, ja veurem la bonica torre que busquem, al costat d’una masia.

Hem parat un moment el vehicle a la desviació del camí que hi accedeix, on un cartell adverteix de que és un camí particular: 41 41 01.56 02 45 42.68

Després ens hem dirigit cap a la masia, a cinquanta metres, on hem estat ben rebuts i alhora també ben escridassats per una parella de gossos, alertant a un habitant de la casa, que molt amablement, ens ha autoritzat a visitar l’edificació

Localització: N 41 40 59.73 E 02 45 36.92 – Altitud:

Altres: De la pàgina web de l’Ajuntament de Tordera ens complau extreure la següent informació (Juliol 2012):

“ En el S. XVI, durant els regnats de Carles I i Felip II, la pirateria turca dominava la Mediterrània, tot obstaculitzant el comerç marítim i saquejant les terres del litoral.

Els pagesos, llavors, construïen torres de defensa per protegir-se dels possibles atacs.

A Tordera, destaca la torre de Can Toni Joan, iniciada l'any 1557 quan el procurador del Vescomtat de Cabrera va concedir l'autorització per a la seva construcció.

Aquesta torre es comunicava amb el Castell de Blanes i el de Palafolls mitjançant fogueres per anunciar un atac.

La masia de Can Toni Joan fou destruïda per un obús disparat des del mar durant la Guerra Civil, però la torre, sortosament, es va salvar.”

Maresme : Veure en un mapa més gran.