Torre de Can Roca de Baix – Castelldefels / Baix Llobregat

torre-de-can-roca-de-baix-120217_516bisblog

Vistes de la masia de Can Roca de Baix amb la seva torre adossada. L'edifici del costat, de color verd, és la Biblioteca Municipal.

torre-de-can-roca-de-baix-120217_517bisblog

torre-de-can-roca-de-baix-120217_513

Detalls

Situació: a Castelldefels, població costanera de la comarca del Baix Llobregat (Barcelona)

Època: Segle XVI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bon estat. Fins fa poc havia estat seu d’una comissaria de Policia. Aparcament als carrers dels voltants.

Altres noms: Masia de Can Roca de Baix; Mas Costa; Mas Pujol; Mas Colomer; Mas Esteve; Can Creixell - Generalitat de Catalunya.*

Trobarem aquesta edificació al carrer Bisbe Urquinaona nº 17, de Castelldefels.

Localització: N 41 16 56 E 01 58 41 - Altitud: No disponible.

Masia articulada al voltant d'una torre de defensa.

La seva fesomia actual és el resultat dels diferents afegits construïts al llarg dels segles.

La torre, de planta quadrada i quatre alçades, està coronada per una coberta inclinada a una aigua afegida modernament.

Està dotada de dos matacans, un a ponent i un a llevant.

Aquest últim ha esdevingut amb el temps un petit balcó.

La façana principal presenta unes obertures amb decoració senzilla, d'estil tardo-gòtic, amb ampits, brancals i llindes esculpides d'una sola peça de marès rogenc.

L'accés a la torre es trobava a ponent, a l'altura del primer pis.

Els cosos que formen la masia van ser construïts en diferents èpoques, sent els més antics (s. XVI) els situats al nord i els més moderns (s. XVIII-XIX) els que donen al c/ Bisbe Urquinaona.

L'accés principal es situa a llevant, està conformat per un gran portal d'arc rebaixat i dóna accés a la part més antiga de la masia, la qual conserva encara obertures de similars característiques a les de la torre.

La façana sud presenta dues grans arcades en planta baixa, actualment tapiades, i cinc finestrals d'arc rebaixat a la planta noble, dels quals els dos de l'esquerra són els més antics.

Les altres dues façanes resten amagades per construccions posteriors.

Les primeres notícies històriques referents a Can Roca de Baix semblen ser del s. XV.

Un capbreu de 1426 parla d'un mas propietat de Pere Costa, que per la situació que dóna als peus del castell, es correspon amb l'actual masia.

Després de la Guerra Civil Catalana (1462-1472) el nombre de masos de Castelldefels va quedar considerablement reduït i tot i que a un capbreu de 1460 apareix el nom Costa, aquest no s'esmenta en els fogatges de 1497 i 1553.

Entre 1553 i 1587 la masia va tenir diferents propietaris i a partir de 1598 va passar a mans de la família Esteve de Puigdegall.

En el capbreu dels anys 1600-1603 consta ja la masia amb torre, corral i terres.

Els problemes econòmics de la familia els van obligar a vendre la masia , que va ser adquirida per Josep Roca, adroguer de Barcelona, el 1725.

A partir d'aquest moment la masia es va anomenar Can Roca de Baix i va pertànyer a la família Roca fins a la primera dècada del segle XX, quan es tornà a vendre.

La masia va passar per diferents propietaris fins a l'any 1966, quan va ser comprada per l'Ajuntament de Castelldefels.

Durant aquests últims anys de propietat privada es van portar a terme diferents reformes.

Amb l'adquisició de la masia per part de l'Ajuntament, aquesta es va destinar a diferents usos fins que l'any 1978 s'hi instalà la comissaria de la Policia Nacional, dependències que van ocupar fins l'any 2008 i que es van haver d'adequar per aquest nou ús.

Amb motiu de la construcció d'una nova biblioteca al costat de Can Roca de Baix, l'any 2007 l'Ajuntament va encarregar un estudi històric i artístic de la masia i la redacció d'un projecte de restauració per convertir-la en un centre d'entitats.

Entre el 18 d'agost i el 15 de setembre de 2008 es va dur a terme una recerca arqueològica dirigida per Ainhoa Pancorbo Picó.

Edificacions properes:  A Castelldefels hi ha fins a 11 antigues torres de guaita, a més del Castell de Castelldefels:

1. Torre Barona
  2. Torre Climent Savall