Torre de Can Gich – Tossa de Mar / Selva

Situació: A la localitat de Tossa de Mar (La Selva) – Girona.

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Força reformada. No és visitable. Aparcament als carrers del voltants, o millor fer-ho fora del casc antic, en els llocs habilitats a l’efecte.

Localitzarem aquesta edificació al carrer La Guàrdia nº 56, quasi al costat de l’Hotel Neptuno.

Localització:  N 41 43 08.08 E 02 55 43.79 - Altitud: 16 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

Edifici de dues plantes amb vessants a façana que conté, a la banda nord-occidental, una torre quadrada de quatre plantes i, a l’extrem oriental, una garita cantonera de planta circular i accés interior pel primer pis.

La casa està arrebossada, malgrat haver-ne perdut una part. La façana consta de vàries finestres de pedra picada i un portal adovellat de mig punt amb pedres mitjanes. Una de les finestres del primer pis és amb permòdols. N'hi ha altres de marcs de pedra relativament senzills i poc motllurats i una altra d'obra nova (s. XX). La cornisa té un ràfec de doble filera format per una filera de rajola, una de teula i la canalera que recull les aigües.

Pel que fa a la torre posterior, té les pedres cantoneres i de les obertures més grans i ben tallades. Durant aquest segle passat s'ha alçat la torre a base de rajoles i se li ha col·locat una teulada d'un vessant i una petita terrassa.

Quant a la garita de vigilància de la cantonada, estava recoberta de ceràmica pintada, acolorida i amb decoració geomètrica, de la qual només en resten algunes peces a la part superior de la cupuleta que cobreix la garita. A la base de la garita hi ha una gran base circular de pedra amb una inscripció relativa a la seva datació i al seu propietari. Del que es pot veure del carrer, es pot transcriure el següent: IESUS · MARIA · (IQ)? · IAUMA · RABASA · ME FECIT 16(...)?

Notícies històriques

Aquesta antiga masia ja existia al segle XIV i, entre els segles XVI i XIX, fou coneguda amb el nom de mas Rabassa o mas de la Torre.

La torre de defensa quadrangular i la garita de l'extrem oriental daten del segle XVII, època en què les incursions de la pirateria del mediterrani van difondre construccions defensives de tot tipus en bona part de la costa catalana.

Actualment està formada per dos propietats diferents, la corresponent a Can Gich i la corresponent a Can Magí.”

• Turisme:

Racons i detalls de Tossa de Mar: