Torre de Cal Torra – Torrefeta i Florejacs / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de la Morana, entitat de població de Torrefeta i Florejacs, municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època:  Segle XIII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ben conservada. De propietat privada, adossada a la masia de cal Torra. Exteriorment visitable, amb el consentiment del seu propietari. Hem aparcat a la vora.

Accés - Visitada el  25/10/2013:

Procedents de Guissona i circulant per la carretera L-310, en sentit Tàrrega, no gaire lluny de la sortida de la primera població, trobarem una desviació a la dreta (41 46 42.36 E 01 16 10.53), indicada per anar a La Morana.

Durant el proper i curt recorregut, al davant nostre ja veurem les cases de la Morana. La torre  és visible, a l'esquerra de la població, on hi hem arribat ben fàcilment.

Hem aparcat a la vora del mas i ens hem dirigit a la porta, on hem trobat al seu propietari, el sr. Pere Mas (Diu que el coneixen més pel Torra que no pas pel seu cognom), al que educadament hem demanat permís per fotografiar la torre.

Cordialment ens ho ha autoritzat i a més, hem gaudit una estoneta fent petar la xerrada, arreglant una mica els problemes del món, al mateix temps que gaudíem de les extenses vistes de la Segarra que ofereix la privilegiada situació d'aquest mas.

Des d'aquesta pàgina volem, a més de saludar-lo, agrair-li de nou, la seva deferència.

“ Descripció

Torre circular d'un sol cos construïda amb filades de carreus irregulars de pedra. Actualment forma part de la masia de Cal Torra.

Presenta dues obertures quadrangulars modernes i a la part superior un coronament amb restes d'arrebossat que ha estat afegit amb posterioritat.

Dues grans canaleres travessen de forma transversal la torre i trenquen l'estètica d'aquesta. (Com es pot observar a les nostres fotografies, aquestes canaletes, han desaparegut (Octubre 2013 – Nota dels A.)

Antigament funcionava com a torre defensiva, per això els seus sis metres d'alçada, que facilitaven una millor visió del territori. Davant la torre es troba un mirador des d'on es pot divisar tota la comarca de la Segarra.

Actualment ha perdut la seva funció original i s’utilitza com a espai on guardar les eines de camp i pallissa.

A prop hi ha un portal format per dues arcades adovellades que donen accés al nucli de la Morana.

La primera d'aquestes arcades presenta un arc de mig punt amb un blasó de pedra a clau, on es pot identificar la silueta d'un ocell i d'un tronc; a sota apareix inscrita la data "1630".

La segona arcada, que es troba dins el recinte de la Plaça Gabriel Benet, és d'arc escarser i està construïda amb dovelles més petites que l'anterior. Entre aquestes dues arcades observem uns forats de bigues que ens fan pensar que antigament hi havia un passatge que no s'ha conservat.”

Altres llocs per veure:

Com sigui que la informació que figura en aquesta pàgina extreta de Pat.mapa, també fa referència a unes arcades, passarem a donar alguns detalls.

En primer lloc, dir que no estan a tocar de la present torre, tot i que pel context ho sembli. En realitat, estan (41 46 56.19 01 15 47.62) a tocar de les primeres cases del nucli de la Morana i donen accés a una plaça on en primer lloc, trobarem l'església de Sant Esteve de la Morana i després, el castell de la Morana.

Tot seguit facilitem unes imatges d'aquestes arcades:

Altres llocs interessants per visitar

La Morana encara conserva els trets característics d'una vila closa medieval. Passejar pels seus antics carrers, és retrocedir un miler d'anys enrere.