Torre de Cal Pepó – Torrelles de Foix / Alt Penedès

Situació: Al terme municipal de Torrelles de Foix (Alt Penedès) – Barcelona.

Època: Medieval.

Estat: Aparenta estar en bon estat. De propietat particular.  Es pot veure des del camí.

Accés - Visitada el 09/09/2007:

Procedents de Torrelles de Foix, i circulant per la carretera BV-2122, en sentit Pontons, a la sortida de Torrelles, al poc, a la dreta, hi ha un trencall amb una indicació: Santuari de la mare de Déu de Foix, cap a on ens dirigirem.

Prenem doncs aquesta direcció, transitant per una estreteta, però asfaltada carretera. Aviat deixarem a la dreta el trencall que ens durà al Santuari (visita discrecional – excel·lent mirador – restes del castell de Foix) i seguirem pujant.

Quan trobem a l’esquerra, en una corba,  un trencall on neix una ample pista de terra (*), sense asfaltar, hem d’entrar-hi. Ara, circularem entre vinyes a banda i banda del nostre cotxe. Al poc prenem un altre trencall, també a l’esquerra, que s’interna en el bosc. Veurem un petit cartell informatiu – “Les Torres Baixes” – que ens indicarà que estem en el bon camí, i molt aviat veurem la petita torre a la dreta del camí, adossada a una altra construcció.

Davant nostre el camí encara segueix, al fons hi ha una masia, però el pas està barrat per una cadena. Aparquem aquí:   N 41 24 41 E 01 32 35. Altitud aprox. 650 metres.

(*) Si ens despistéssim, aquesta pista de terra està situada a molt poca distància de l’entrada de l’urbanització “Plana de les Torres”. Així doncs, ens caldria girar aquí mateix, per retornar en direcció avall, i trobaríem aviat la citada pista, ara a la dreta.

Localització: No disponible.

Altres: Avui, 27 de desembre de 2011 estem revisant aquest itinerari per tal de penjar-lo a la nova pàgina web i no tenim gens clar que estigui ben indicada la situació d’aquesta construcció en el mapa de Google.

Creiem que la descripció de la forma d’arribar-hi si que és correcte; però ja no tenim tant clar la fixació de la posició. Per tant i fins que no comprovem aquestes dades, evitem penjar-hi el mapa.

Més coses:

Ens complau mostrar-vos la següent informació, extreta de l’Enciclopèdia Catalana:

“Al NW hi ha el veïnat de les Torres, de masies escampades, la més important de les quals és el mas de les Torres, o les Torres Altes de Foix (748 m) a l'obaga del puig de les Torres (762 m). És una casa fortificada, edificada en diverses etapes, ja que hi ha sobreposició de diverses torres; la que és situada a la part posterior, rodona, sembla la més antiga.

A la plana immediata hi ha algunes masies amb torres de defensa, com ara la de Can Dameta, que és habitada, i la de Can Pepó, abandonada i mig enrunada.”