Torre d’Amargós – Sant Esteve de la Sarga / Pallars Jussà

I T I N E R A R I

Situació: Al llogaret de la Torre d’Amargós, entitat de població del municipi de Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà) – Lleida.

Època: Segle XI - Generalitat de Catalunya.*

Protecció - A dia de la visita, no hi ha cap informació al respecte, a la pàgina corresponent - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmesa. De propietat privada. Visitable si els propietaris de la finca ho permeten.

Accés - Visitat el 28/10/2007:

Procedents de Tremp, i circulant per la carretera C-13, sentit Balaguer, trobarem un trencall a la dreta per anar primer a Guàrdia de Tremp, Sant Esteve de la Sarga, Castellnou de Montsec, fins arribar al nostre destí.

Hem aparcat còmodament davant d’una masia: N 42 06 06 E 0 44 43 – altitud aproximada - 800 metres.

Per cortesia de la família habitant del llogaret, hem pogut accedir a l'interior de la masia, on hem pogut veure les minses restes que queden de l'edificació.

Localització: N 42 06 07.6 E 00 44 39.1 -  Altitud: 835 m.

Descripció

Actualment només és visible un fragment de mur d'una torre situada al cim d'un petit turó, entre les cases i les corts abandonades.

És una torre de planta circular.

Es conserven uns 4m. d'alçada, sobretot a la banda meridional; la part nord resta més ensorrada i coberta d'herbes.

Es fonamenta en la roca, tal com és usual en aquest tipus de construccions.

El diàmetre exterior és de 5'3m.

Tot i que ara és difícil d'assegurar res, és possible que l'esplanada que hi ha a la banda nord-oest correspongui a un antic recinte i, per tant, enlloc d'ésser sols una torre, fos una casa forta i un petit castell.

El parament és fet de carreus allargats, escairats tot i no ser gaire treballats, i arrenglerats en filades horitzontals.

Notícies històriques

Devia construir-se com a enllaç entre els diversos castells d'aquest sector meridional del Pallars i també, possiblement, d'acord amb un sector i un lloc de poblament.

Formava part, doncs, de la línia de torres de frontera entre aquesta zona de pas entre el Pallars i la Ribagorça quan es va reestructurar.

Cal relacionar-la també amb un possible senyor i, sobretot, amb els pobladors del lloc que s'establiren al seu entorn.

De fet no tenim dades documentals sobre la torre.

Cal pensar, però, que formava part del sistema defensiu del veí Castellnou que fou donat el 1099 pel comte Pere Ramon I de Pallars Jussà a la canònica de Santa Maria de Mur.

• Segons  Turismedia , al llogaret hi viuen 5 persones. Donat que durant la visita ens van acompanyar el pare i els seus tres fills (joves d'entre15 i 20 anys), tenim l'honor d'haver conegut el 80% de la població total del lloc ...

Pallars Jussà : Veure en un mapa més gran.

Vistes des del lloc de la Torre d'Amargós: