Torre Canal – Gurb / Osona

I T I N E R A R I

Situació: En una zona industrial, a la zona nord, a les afores de Gurb, població i municipi del mateix nom, a la comarca d'Osona (Barcelona).

Època: Segle XVII – Gòtic tardà – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta  – (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Desapareguda.

Altres noms: Torre d’en Canal

Accés – Visitada el 23/09/2016:

Havent introduït al nostre navegador les coordenades conegudes, ens va estranyar que ens situés dins d'un recinte de naus industrials. Després de donar unes quantes voltes, sense cap resultat, afortunadament vàrem anar a topar amb un jove que ens va treure de dubtes.

Es veu que tant la torre com el Mas, fa mig any aproximadament, que van ser enderrocats degut al seu mal estat.

Aquesta mateixa persona ens ha donat una orientació aproximada de la situació  d'aquesta edificació: A l'esquerra de la  següent fotografia, cap a la zona on es veuen dos contenidors de color blanc.

Sembla ser que, com acostuma a passar en aquest casos, en que es pretén  fer desaparèixer edificacions que han estat significatives pels habitants de la població, va haver-hi una mica de “moguda”, que a la vista dels resultats, és ben evident que no va poder evitar la seva destrucció.

I aixó és tot. Tal i com ens ho han explicat, us ho expliquem ...

Després, una vegada a casa, per complementar una mica més el tema, hem bussejat per Internet a veure si trobàvem qualsevol cosa més sobre aquesta torre.

I heus aquí el que hem trobat: un enllaç: “Estudi d'Impacte paisatgístic / Pla especial urbanístic en sòl no urbanitzable “Chocovic”,  que permet la descàrrega d'un interessant arxiu en pdf , d'una extensió d'unes 30 pàgines, on es justifiquen, entre altres,  les raons per poder aterrar aquesta construcció.

• Si voleu fer via sobre aquest assumpte, us oferim una selectiva captura de pantalla d'alguns dels  fragments més transcendents sobre aquest tema:

Localització (Estimada): N 41 57 37.5 E 02 15 05.1 – Altitud: 485 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Setembre 2016):

Edifici civil.

Masia de planta rectangular amb la façana orientada a migdia.

A la part esquerra hi ha una torre annexionada de quatre pisos i refeta recentment. (?)

La façana té un bonic portal dovellat amb una finestra al damunt, esculturada, al centre de la qual hi ha un escut amb àngels que el sostenen. Les motllures estan decorades amb soguejats i rostres d'infants, s'hi observen restes d'antiga policromia d'un color rogenc. Val a dir que la finestra, malgrat la filigrana de treball, no es conserva en gaire bon estat ja que la pedra s'està assalinant. Al damunt hi ha un petit porxo amb baranes de fusta.

Està construït amb pedra i arrebossat al damunt, els elements de ressalt són de pedra. El mas està envoltat de dependències agrícoles.

Típica masia catalana de dimensions reduïdes de la que no es té cap notícia.”

(No figura en el següent mapa, donat que aquesta edificació, ha desaparegut).

Presentem a continuació dos fotografies “antigues” d'aquesta edificació:

1 - Fotografia extreta del "Estudi d'impacte paisatgístic-Torre Canal"

2 - Fotografia obtinguda de la pàgina web de Patrimoni.Gencat

• I encara una mica més,

3 - Desconeixem la data de publicació del següent Mapa de Google Maps, del que hem fet una captura de pantalla el dia 23/09/2016. Hem introduït les coordenades de situació de que disposàvem.

El resultat, ens presenta una vista zenital, on la posició de la icona ens assenyala una edificació, que pensem que podria ser el mas i la torre que ens ocupa.