Torre Calsina – Roses / Alt Empordà

Situació: A Roses (Alt Empordà) – Girona.

Època: Segle XVI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmesa. Dins una propietat privada que sembla abandonada.

Situada al carrer Joanot Martorell 14, perfectament visible des del carrer.

Altres: Al juliol de 2009 vàrem extreure de la pàgina web del diari Roses digital , la següent informació:

La Torre Calsina i la Torre Quimeta de Roses, declarades béns culturals d’interès local

El ple municipal celebrat a Roses el passat dilluns acordà la declaració de dues torres defensives de la població com a béns culturals d’interès local, per tal de garantir la seva preservació.

Es tracta de la Torre Quimeta i de la Torre Calsina – situades al carrer Joanot Martorell, núm. 6 i 14 respectivament -, dues torres circulars de vigilància que formaren part del conjunt fortificat de la Ciutadella de Roses.

Aquestes dues construccions pertanyen al conjunt de torres de guaita i de defensa existents al terme municipal de Roses, algunes de les quals encara subsisteixen avui dia (Torre del Cap Norfeu, Torre del Sastre, el Mas d’en Coll,...).

Encarregades inicialment de les tasques de prevenció i vigilància contra els atacs pirates, aquesta funció es va anar perdent amb el pas del temps fins que passaren a convertir-se – tal i com mostren uns gravats francesos de l’any 1693 – en molins de vent.

A principis del segle XX, tornà a canviar la seva funció, passant a convertir-se en dos habitatges particulars.

No obstant els continus canvis d’usos i les modificacions que visqueren, la Torre Quimeta i la Torre Calsina han arribat als nostres dies amb un correcte estat de conservació.

Avui en dia, resulten fàcilment identificables entre dues finques de propietat particular i darrera d’un edifici d’apartaments que, retent homenatge a un dels antics usos de les torres, rep el nom de “Els Molins”.

Un cop l’acord de declaració com a béns culturals d’interès local de les dues torres sigui definitiu, aquest serà notificat al Departament de Cultura de la Generalitat, perquè es faci la corresponent inscripció en el catàleg del Patrimoni Cultural Català.

Roses, maig de 2002 “.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya ens complau extreure la següent informació - Octubre - 2020: Descripció

Situada a l'oest del nucli urbà, dins una finca que forma cantonada entre el carrer Francesc Eiximenis i Joanot Martorell.

Es tracta d'una torre de planta circular atalussada a la que, modernament, se li va adossar un edifici de planta irregular que presenta un aspecte de ruïna i abandonament total.

La torre presenta el parament de la planta baixa bastit amb pedra sense treballar, lligada amb morter de calç.

Pel contrari, la planta pis està bastida amb maons i arrebossada, probablement refeta posteriorment.

Les obertures són rectangulars.

A la planta baixa s'ubica la porta, orientada a llevant, i al primer pis, dues finestres.

Notícies històriques

L'any 1543, Roses pateix un greu atac per part dels pirates i això fa que l'emperador Carles I doni el permís per a la construcció de la Ciutadella.

El 1554, el futur rei Felip II ordena la construcció de dues torres fora del recinte de la Ciutadella, però immediatament adjacents a ella, que van substituir les dues enderrocades pels temporals de 1421.

Aquestes torres, avui conegudes amb els noms de Torre Calsina i Torre Quimeta, van transformar-se en molins de vent, tal com apareixen en un gravat francès de 1693.

Tot i això, sabem que durant el setge a la Ciutadella per part de les tropes franceses durant la Guerra Gran (1793-1795), es va instal·lar en aquest lloc una bateria que s'anomenava "de los Molinos".

A principis del segle XX es van adequar com habitatges.

El 27 de maig de 2002 van rebre la protecció de BCIL després d'haver estat a punt de desaparèixer per tal de fer nous edificis.

La comissió Territorial de Girona creu que són dos elements importants pel coneixement del funcionament de la ciutadella i insta a l'ajuntament a la seva protecció.

Alt Empordà : Veure en un mapa més gran.