Santuari de la Mare de Déu dels Àngels – Sant Martí Vell / Gironès

L'actual és una edificació del segle XIX

Tot i està documentada des del segle XV, l'actual edificació és una obra del segle  XVIII, que entre altres  vicissituds va passar per ser incendiada (guerra del francès), refeta per una altra de nova planta (segle XVIII), restaurada al segle XIX, convertida en caserna durant el segle XX i novament reformada durant els any 60 del segle XX. I fins ara.

Situació: Al cim del Puig Alt, al massís de les Gavarres, en terrenys de Sant Martí Vell, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès (Girona).

Època: Segle XIX – Neoclassicisme - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta- (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. Al costat mateix hi ha una hostatgeria. Suposem que per aquest motiu, l’església també estava oberta.

Hi ha lloc disposat per aparcar còmodament.

Accés – Visitat el 24/06/2016:

Hi hem accedit a través de la carretera GIV-6703, (Madremanya – Ctra N II entre els PK 714/715), fins un lloc situat entre els PK 10 i 11 d'aquesta via, on trobem una desviació indicada, (41 58 57.7 02 54 35.8).

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juny 2016):

“ Descripció

Església d'una sola nau coberta amb volta de canó de llunetes, dues capelles a l'esquerra amb volta de creueria i absis poligonal.

A la dreta hi ha una gran escalinata que mena al cambril amb la imatge de la Verge, sota una cúpula motllurada i pintada, que es visualitza des de la nau per una obertura de mig punt.

Als peus, al costat del cancell de fusta, hi ha l'escala que porta al cor i tribunes, amb balustrada, i el departament d'ex-vots, al fons. El parament és emblanquinat.

La façana, precedida d'una gran escalinata, està dividida per pilastres de tres cossos verticals i al central hi ha el portal amb arquitrau, amb fornícula i creu al capdemunt, i a la part alta un rosetó. Al costat dret s'alça un campanar d'espadanya.

Notícies històriques

L'any 1409 es concedeix la llicència i comencen les obres per erigir una capella en honor a la Mare de Déu dels Àngels que finalitzen al 1423.

Després del 1700 se'n fa una altra de nova planta acabada el 1735.

Durant la guerra del francès l'edifici fou incendiat.