Santuari de la Mare de Déu de la Vedrenya – Artesa de Segre / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Montmagastre, entitat de població de caràcter disseminat, d'Artesa de Segre, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de la Noguera (Lleida).

Estat: Les pedres supervivents presenten un relatiu bon aspecte. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Darrere de l'absis hi ha un cementiri, actualment en ús.

Accés - Visitada el 04/03/2016:

Per un lamentable “lapsus” no disposem del detall complert de l'itinerari. Sabem que circulàvem per la carretera L-512 ( Artesa de Segre / Folquer), en sentit nord,  i que en un punt determinat, a tocar del PK nº 8, situat a 41 57 06 01 05 20.3, vàrem abandonar aquesta carretera per una sortida a mà dreta dirigint-nos cap a Montmagastre, situat a 6 km. segons un indicador.

A partir d'aquest lloc, ja no tenim dades.

Des d'aquí, i disposant de les coordenades de destí, les introduïm a Google Maps i automàticament ens confecciona el següent MAPA, que amb les degudes reserves us oferim.

Val a dir que tot el camí que hem fet ha estat circulant sobre terreny asfaltat, llevat dels darrers cent metres que hem rodat sobre un camí de terra, perfectament transitable.

Durant el recorregut hem trobat alguns indicadors, especialment a la darrera part del camí.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2016):

L'església de la Mare de Déu de Vedrenya és al costat de la carretera que mena a Montmagastre.

És d'una nau amb absis semicircular, romànica, ampliada amb un altra cos al segle XII i una nova façana.

L'absis té una finestra de doble esqueixada, amb arc de mig punt com les dues finestres laterals.

La porta romànica de migjorn es troba tapiada.

Amb la nova ampliació es van obrir les dues portes amb arc de mig punt i grans dovelles sobre impostes.

La volta que resta de la part romànica és de canó, coberta amb llosat de pedra, ara modificada.

A la façana de ponent hi ha un pati tancat on s'alça l'espadanya del segle XVII.”

AltresCuriositats

Del article publicat a la revista "La Palanca"  d'en Ramon I. Canyelles - Artesa de Segre - La Noguera, ens complau extreure el següent fragment de text:

Esglésies amb campanes d'obús:

" Durant la guerra civil espanyola (1936/1939), degut a la precarietat de medis de l'exèrcit republicà i per tal de construir armament, bàsicament les baines de les bales, es fongueren campanes d'esglésies i ermites.

Al quedar els cloquers orfes del seu instrument, l'enginy popular va restablir les torres i espadanyes amb caps d'obús, suplint així la mancança amb un estri que si bé ens recorda l'horror bèl·lic, ens comunica amb els diferents tocs els missatges que des de l’església es fan arribar a la població.

La sonoritat és relativament bona, malgrat la despersonalització sònica del monument."

Podeu veure la continuació d'aquest tema a les següents pàgines: