Santuari de la Mare de Déu de Camp-real – Massoteres / Segarra

Situació: A les afores de Massoteres, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segles XIV – XV - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament al voral de la carretera.

Altres noms: Ermita de la Mare de Déu del Camp-real - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 28/01/2013:

Procedents de Biosca i circulant per la carretera LV-3113 (C-451) en sentit Guissona, exactament al PK 24 d'aquest vial, i després d'haver rebassat les instal·lacions del Bonàrea Golf de Guissona, veurem una desviació a l'esquerra (41 48 31.48 01 18 54.20), per on sortirem.

Circularem llavors per una carretera perfectament asfaltada, durant uns 300 metres fins un lloc on a l'esquerra de la carretera ja veurem aquesta edificació.

“ Descripció

Santuari marià aïllat i situat vora el camí de terra que condueix al petit poble de Camp-real, dins del municipi de Massoteres.

L´edifici se´ns presenta de planta rectangular, d’una nau amb coberta de canó, capella lateral bastida al mur de tramuntana i capçada plana.

La coberta exterior és a doble vessant amb aiguavessos escopint als murs laterals.

L´actual porta d´ingrés es troba oberta al mur de ponent. Aquesta porta és d’estructura adintellada amb llinda monolítica, damunt de la qual, es situa un petit òcul.

Aquest edifici també presenta una altra porta d'ingrés situada al mur de migjorn. Aquesta última porta, se'ns presenta estructurada a partir d'un arc de mig punt adovellat, però que actualment resta inutilitzada.

Finalment un gran campanar d'espadanya amb doble ull d'arc de mig apuntat, corona el mur de llevant. L'edifici presenta un parament de carreus mitjans, formant filades horitzontals, amb presència de restes d’arrebossat a les façanes del mateix.

El poble del Camp-real està esmentat des de l´any 1040, formant part del castell de Talteüll.

Arran de la Guerra Civil, es destruí una imatge d’una Mare de Déu que es conservava al seu interior. Posteriorment, passada la guerra, el senyor Joan Robles, fill de Palau d´Anglesola, la reproduí. Actualment, el 8 de setembre, s’hi celebra un aplec."