Santuari de la Mare de Déu d’Argimon – Riudarenes / Selva

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Riudarenes, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ho desconeixem. No hi hem arribat a entrar, no és accessible lliurament. Visita lliure a la terrassa de l'edificació, amb extenses vistes panoràmiques.

La part superior del turó està ocupada totalment per un petit conjunt d'edificis del Santuari de la Mare de Déu d'Argimon, juntament amb algunes restes del Castell d’Argimon.

Accés – Visitat: 25/02/2017.

El camí és exactament el mateix que vàrem fer en el seu dia per pujar al Castell d'Argimon, i que reproduïm a continuació:

El punt d’inici - (0) està situat a Riudarenes, a la confluència de la carretera C-63 amb la GIV-5514, on hi ha una rotonda, (41 49 21.38 02 43 21.84) des d'on prendrem la sortida per continuar per la carretera GIV-5514 amb destinació a L'Esparra.

(1) - Arribats al petit nucli de l'Esparra (41 49 35.17 02 39 18.97), en lloc d'entrar-hi (a l'esquerra), cal continuar per la dreta (Hi ha un cartell indicant-ho: Argimon).

Llavors ens trobarem circulant per una pista de muntanya (*) un camí de terra que en una durada d'uns 3,1 km ens deixarà en una esplanada als peus del Santuari de la Mare de Déu d'Argimon, on aparcarem còmodament.

Durant aquesta part del camí, hem anotat unes quantes desviacions que tot seguit detallarem:

(2) - A 41 49 45.5 02 38 54.2 Desviació indicada – Argimon. Continuem per la dreta.

(3) - A 41 49 50.5 02 38 30.7 Desviació indicada – Argimon. Continuem per la dreta.

(4) - A 41 49 53.8 02 38 30.5 Triple desviació. Indicada. Cal continuar per la de més a l'esquerra.

(5) - A 41 49 52.4 02 38 11.1 Lloc on hem aparcat el cotxe.

Pujarem fins el Santuari, a peu, per un curt però costerut camí amb alguns trams d'escales de pedra.

M A P A del recorregut amb cotxe, generat automàticament per Google Maps, a partir de la introducció de les coordenades anteriors.

Si bé la pujada ha estat en un turisme convencional, val a dir que hi ha algun tram del recorregut final, bonyegut, amb sots. El Santuari és dalt de tot d'un pronunciat turó i aquí la carretera ha de guanyar alçada amb uns revolts molt tancats. Caldria tenir en compte el nombre d'ocupants del vehicle per no tenir cap ensurt als baixos. Recomanable pujar-hi amb un 4x4.

A dia d'avui, durant part del recorregut el nostre TomTom no ens ha ajudat gaire, no tenia planell que ens indiqués el camí.

(*) Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya.

“ Descripció

Situat sobre el Puig d'Argimon, a 450 metres del nivell del mar, l'actual Santuari correspon al s.XVIII, d'estructura moderna, és emplaçat en el terreny on es dreçava l'antic castell d'Argimon “Castro Argimonte”.

D’aquesta antiga edificació queden les restes d’una torre quadrada de vuit metres d’alçada que devia tenir tres plantes i la primitiva capella del s. XI, que és una capella romànica de dues naus i absis semicircular, amb restes de pintura mural.

Les dues naus, paral·leles, estan adossades a la roca pel costat nord-occidental, irregular. La nau més meridional té un absis rodó i finestra de doble esqueixada. La portalada té una esvelta espadanya d’un sol ull, molt alta, possiblement de construcció posterior i edificada sobre la porta formada per dos arcs. L’espadanya no té campana. A l’interior trobem un altar de pedra que és del 1987.

A tramuntana es troba el Santuari d’una sola nau quadrangular, restaurada recentment. La Verge es troba en un cambril modern dissenyat per l’arquitecte Narcís Negre l’any 1993, i és una còpia de l’original.

Adossat al Santuari hi ha la torre del campanar de la segona meitat del s.XIX, de planta quadrada i murs arrebossats, amb obertures d' arcs apuntats i coberta a quatre vessants, construït el 1866. Té als extrems de la coberta pinacles.

La façana és senzilla, paret arrebossada, una petita rosassa al centre i finestra circular a la part superior.

L'entrada és amb porta de fusta i arc rebaixat. Davant d'aquesta entrada, hi ha un portal tancat amb reixa de ferro, que dóna accés al pati que té sota la gran cisterna del castell.

A l'esquerra es troba l'escala que mena al mirador, format per una gran terrassa.

A finals dels anys setanta els Amics del Santuari de la Mare de Déu d’Argimon van començar els treballs de conservació i millorament del conjunt arquitectònic del santuari, construint primerament la carretera.

El 1987 es va realitzar una intervenció que consistí en la neteja de l’interior de la zona de l’antiga capella, l’apuntalament del forat obert per relacionar les dues dependències, el reforçament de l’arc de comunicació entre les dues sales i la neteja i restauració de les voltes dels dos àmbits.

També es van formar els pendents de la coberta, i es va construir, damunt d’aquesta, la terrassa mirador. Es va restaurar l’antiga espadanya.

A l’interior de la capella es va netejar i restaurar els paraments i la volta i es va fixar l’arrebossat. Així com es va netejar i restaurar la resta de pintures del s. XVIII.

Finalment es va fer l’exploració del solat, la neteja i el buidatge d’un corredor de sortida del castell i la posterior col·locació d’un tancament i una reixa. “