Santuari de Gràcia – Sitges / Garraf

Situació: En terrenys de Sitges, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Garraf.

Època: Segle XII – (Gran Enciclopèdia Catalana)

Protecció: No ens consta – A la pàgina web de Patrimoni.Gencat, no hi ha informació, d'aquesta capella.

Estat: Malmesa, tot i que encara conserva les quatre parets i la teulada. No disposa de porta, i aquesta circumstància comporta el lliure accés de tota classe de gent a l'interior, inclosos els “artistes” de la pintura, com és ben evident a les fotografies que presentem.

Altres noms:

• A la pàgina web de Pobles de Catalunya, referida a aquesta edificació, es diu: “Al segle XVI se la coneixia com Santa Maria de Miralpeix.”
  • A la pàgina web de Patrimoni.Gencat referida a la Torre del Mas Miralpeix, es diu: Al nord de les restes de la masia de Miralpeix i la torre,  es troba el santuari de Gràcia, situat a 90 m d'altitud”

Accés – Visitada el 22/07/2016:

Per tal d'accedir a aquest santuari, estudiant l'itinerari sobre el planell, vàrem determinar com a punt d'inici dirigir-nos fins un lloc de Sitges, situat a l'Avinguda del Camí de Miralpeix (0) (41 13 52.4 01 46 37.5), on hi ha una rotonda.

i en una de les sortides hi ha un indicador: M.D. de Gràcia: 200 m.

No semblava gaire lluny el nostre objectiu. Però la pendent que hi havia al davant nostre, era de les que “fan època”.

Com que tampoc sabíem si al cap de munt podríem aparcar el cotxe i/o fins i tot, poder donar la volta, vàrem decidir pujar a peu.

I Déu n'hi do...No n'entenem gaire de "geometria", però diríem que al menys, la pendent és del 25 %.

Aquí veiem els últims metres de la pujada, quan ja hem deixat enrere les darreres cases situades a l'esquerra del camí.

La part final d'aquesta pujada està estranyament sembrada de pedres... (?).

Quan arribem a dalt, continuem per l'esquerra, per un ample camí de terra. Deixarem enrere, a la dreta la “cabana d’en Tarzàn”

i ben aviat arribarem a un lloc (1) situat a 41 13 54 01 46 23, on a la dreta del camí, hi veurem l'arrencada d'un corriol, estretet, per on seguirem. Poc més endavant hem de continuar per l'esquerra  No hi ha cap indicador. (Veure el mapa).

Aviat trobarem una edificació, malmesa, (2)

que pensem que poden ser les restes d'un radiofar i/o d'un repetidor, citats en aquesta mateixa pàgina, i ja veiem la teulada de l’església, uns metres més avall (3) .

Des d'aquí dalt, les vistes són esplèndides. Destaca la verdor dels terrenys del Club de golf Terramar.

Localització: N 41 13 51.8  E 01 46 20.8 – Altitud: 92 m.

M A P A de l'itinerari

Altres: De la pàgina web de la Gran Enciclopèdia Catalana, ens complau extreure la següent informació - (Juliol 2016):

“ Propera a les restes de Miralpeix hi ha l’ermita de Gràcia, a 90 m d’altitud, prop d’un tossal on hi ha un radiofar, que és fora de servei, i un repetidor de televisió.

Petit edifici d’una sola nau, amb un portal de llinda adovellada i un gran ull de bou a la façana de ponent, hom li ha atribuït una datació entorn al segle XII.

S'hi venerava la imatge de la Mare de Déu de Gràcia i hi havia exvots, però fou profanada l’any 1936.”

Vista del Santuari de Gràcia, a dalt, a la dreta de la fotografiades del carrer on hem vist la Torre del Mas Miralpeix