Santa Maria de Tauladells – Torrefeta i Florejacs / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Torrefeta, vila i capital del municipi de Torrefeta i Florejacs, a la comarca de la Segarra (Lleida).

Estat: Malmesa i abandonada. Trista i solitària, envoltada de terres de conreu, l'interior està envaït per la vegetació. Al terra hi ha la porta d'entrada que algun brètol haurà esbotzat. En aquest cas concret, al menys això serveix perquè les persones de bé, puguin accedir lliurament a l'interior.

Altres noms: Antic priorat de Tauladells - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 18/10/2013:

Procedents de Guissona i circulant per la carretera L-310 en sentit sud – Tàrrega -, entre els PK 15-16 trobarem una desviació a mà dreta (41 45 40.21 01 14 43.79), sense cap indicació, per on sortirem (1).

Transitarem uns metres més, trepitjant encara asfalt, però de seguida, girarem a l'esquerra i a partir d'ara, circularem per un camí de terra, transitable.

Encara tornarem a trobar una desviació a 41 45 42.00 01 14 26.00 (2).  Seguirem recte, obviant els camins que trobem consecutivament, a esquerra i dreta.

Al cap d’uns 700 o 800 metres de circular per un camí força polsegós, l'edificació ja és visible a la nostra esquerra. Aparquem uns metres més endavant, en un lloc (41 45 50.61 E 01 14 13.03) on el voral de la carretera és una mica més ampla (3).

“ Descripció

En  mig d'un camp s'adivinen les runes del que havia estat el Priorat de Tauladellls, del qual en resta ben poca cosa.

Aquesta ermita ha estat construïda amb filades de carreus regulars molt ben escairats.

Presenta una sola nau, que havia estat coberta  amb volta de creueria, tot i que avui està pràcticament desapareguda i només se'n conserva un arc apuntat.

Consta d'un absis recte i en aquest s'obra una fornícula amb un arc de mig punt.

S'accedia a l'ermita per una porta rectangular amb llinda situada al N.O, però actualment és pràcticament inaccessible perquè les males herbes impossibiliten l'entrada.

Notícies històriques

El priorat de Tauladells va ser fundat el 1248 amb una llicència del bisbe Ponç de Vilamur. L'ocupaven un grup de monges agustinianes fins que el segle XV va passar a mans de la Col·legiata de Guissona.”

Segarra: Veure en un mapa més gran.