Ruïnes de Sant Pere del Mont – Castellfollit del Boix / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A la serra de Bacardit, en terrenys de Castellfollit del Boix, vila i municipi del mateix nom a la comarca del Bages (Barcelona). No hem vist enlloc cap cartell indicatiu.

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat) – Ni tampoc sembla que s'hi estigui a temps ...

Estat: Lamentable. Ruïna total. Lliurament accessible.

Al davant de la porta d'entrada hi ha una tomba antropomorfa.

Accés - Visitada el 25/04/2014:

• D'entrada, cal tenir en compte que és imprescindible la utilització d'un vehicle 4x4 per fer aquesta descoberta.
  • Per una altra banda, la circulació per aquest paratges ens ha fet gaudir d’unes esplèndides panoràmiques. Les vistes que es veuen des del Cogulló, en son una bona mostra.

• Com en moltes altres ocasions, durant tot el recorregut no hem trobat absolutament a ningú, cap persona, la solitud més absoluta ...
  • La circulació per aquestes pistes de muntanya, en general, ha estat satisfactòria, és a dir, són camins relativament amplis, on no cal “jugar-s'hi” la vida, on és senzill encreuar-se amb un altre vehicle, si es dona la situació...

Iniciem l'itinerari a l'entrada mateix de Castellfollit del Boix (41 39 48.73 01 41 09.93), travessant la petita població, fins al final del poble, on trobem una cruïlla (41 40 01 01 41 01) on un cartell ens indica que cal continuar recte per dirigir-nos a l’Església de Sant Miquel de Grevalosa (Romànic – segles IX – XI), l’Església de Santa Cecilia de Grevalosa (Romànic – Segles XII – XIII) i El Cogulló.

Nosaltres continuarem recte. (Per la dreta aniríem a parar a l’Església de Sant Pere, punt de partida per anar a les restes del Castell de Castellfollit).

A partir d'ara caldrà circular seguint intuïtivament la pista principal, obviant les desviacions que marxaran o se'ns incorporaran al nostre camí. De totes maneres, aquí hem engegat el nostre Tomtom, informant-lo de les coordenades que prèviament coneixíem i que ha estat fonamental per conduir-nos al destí desitjat.

Deixem enrere les darreres cases del llogaret i circulem per un ampli camí de terra, fins un lloc situat a 41 41 21.17 01 40 30.63, on hi ha una cruïlla amb cartells indicatius:

- Pel camí de la dreta i amunt, aniríem cap al Cogulló.

- Per l’esquerra, cap a Sant Miquel primer (La trobaríem a la dreta del camí. No hi ha cap indicació, però és perfectament visible) i a Santa Cecília de Grevalosa al final (1,9 km.).

Però nosaltres hem de continuar pel camí del mig, indicat entre altres per anar a Les casetes de Rajadell.

A 41 41 50 01 40 15 tornem a trobar una altra triple desviació. Continuem pel camí del mig, deixant a la nostra esquerra, un cartell: Hidrant bombers.

A 41 42 34 01 39 39, trobem una desviació a mà esquerra, baixant. No hi ha cap indicació, però continuem per aquí.

Finalment a 41 42 39 01 39 22 hem arribat a un lloc on hi ha una cadena barrant el pas als vehicles a motor. També hi ha un senyal de direcció prohibida amb una inscripció: Camí sense sortida / Can Pere Vila.

En realitat, a la cadena no hi ha un cadenat. És evident que podem despenjar-la i passar. Però a més de que no som partidaris de incomplir les indicacions de tràfic (siguin “oficials” o no), també ens podem trobar que a la tornada, el cadenat, si que hi estigui posat.

Intuïm que les restes de l'església que busquem estan molt a la vora. Així doncs, ens posem les bambes, i a caminar.

Hem continuat a peu una breu estona, potser uns 10 minuts. A la dreta del camí, enfilades, entre la vegetació ja hem vist unes pedres que sospitem que poden ser les de l'església.

Quan a l'esquerra del camí hi trobem una caseta abandonada,

amb una tina de vi a l'interior,

i ara veiem la part posterior d'aquesta caseta, on hi ha una barraca de vinya

on al seu interior hi ha la pedra de la boixa,

i també al costat mateix, restes d'una altra edificació completament malmesa,

observem que uns metres més endavant, a la dreta, hi ha una ampla entrada a unes terres de conreu.

Hem resseguit aquest camp pel voral dret fins que hem trobat l'inici d'un camí molt poc fressat, que hem pressentit que ens portaria a les restes de l'església, com així efectivament ha estat.

Tant la pujada des del voral del camp fins a les restes, com la circulació per entre mig de les pedres, són força incòmodes, donat la feréstega vegetació que les envolta,

Hem plantat una fita per orientar a futurs visitants. Durarà el que duri.

Hem fet la tornada pel mateix camí.

El comptaquilòmetres del nostre cotxe ens informa que la distància que hem recorregut des de Castellfollit del Boix fins aquest lloc, ha estat d'uns 8,2 km. aproximadament.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2014):

“ Descripció

Edifici romànic en estat ruïnós que evidencia però l'obra romànica dels segle XII formada per una església d'una sola nau, coronada amb un absis semicircular a llevant, de murs extremadament gruixuts que suportaven una volta (1.40mt.), probablement apuntada.

La porta, situada al capdavall del mur de migdia tenia davant seu una tomba antropomorfa.

Els murs són fets amb grans murs de pedra disposats en filades horitzontals i a trencajunt.

Notícies històriques

Situada dins l'antic terme del castell de Grevalosa, l'església de Sant Pere de Mont, fou inicialment una capella rural que fou convertida en priorat al passar a ser propietat del monestir de Sant Pere de la Portella (Berguedà), per tal d'administrar els béns que el monestir tenia en aquest indret.

L'església és documentada a partir de l'any 1102 i el priorat a partir del 1140. D'ella depenien les esglésies de Sta. Cecília de Gravalosa, St. Miquel de Grevalosa i Sta.Maria del Pla. El priorat exercia funcions parroquials.

La vida monàstica va desaparèixer abans del s.XVII i el lloc abandonat.”