Recinte fortificat de Regencós – Regencós / Baix Empordà

Situació: A Regencós, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Un passeig pel casc antic ens permetrà retrocedir de cop uns quants segles enrere. Carrers estrets, portals i torres. Destaca una estilitzada torre, sense merlets,  que trobarem a la plaça Major.

Altres noms: Muralles de Regencós.

Senzill de localitzar, donades les reduïdes dimensions del lloc. Aparcament als voltants.

Localització: N 41 57 07.2 E 03 10 10.6 – Altitud: 72 m. - Aquestes coordenades corresponen a la situació de la Plaça Major d'aquesta localitat.

La població era formada por un recinte fortificat amb torres i murs (segles XIV-XV).

Resten dues torres rodones, una ben sencera, dos portals i llenços de murs amb sageteres.

El traçat, de pla quadrangular, del recinte murat de Regencós es pot seguir sense massa dificultats malgrat que les seves restes s'integrin en edificacions tardanes.

A l'antic angle SW del recinte hi ha una torre, que ara és l'element més vistent, cilíndrica, conservada gairebé enterament doncs només hi manca l'emmerletat superior.

La part restant del sector S i l'occidental són els més destruïts.

Tanmateix, al mig del darrer hi queda un portal amb el passadís cobert i al seu costat la part inferior d'una altra torre cilíndrica.

Al N i, en especial a llevant, s'hi veuen llargs trams de llenç amb espitlleres, que es conserven en alçada desigual, màxima d’uns 3 metres.

Prop de l´angle S-E s´hi pot veure un altre portal, d’arc de mig punt i gran dovellatge. El parament de la fortificació és, arreu, de rebles grans trabats amb morter.

Documentat el 1312.

El lloc de Regencós fou possessió dels Cruïlles-Peratallada almenys des de l’any 1312. El 29 de juliol del dit any el rei Jaume II a les Universitats de Cruïlles, Esclanyà i Regencós, els privilegis, llibertats i immunitats que els havia concedit el difunt Gilabert de Cruïlles.

Posteriorment, el rei Pere el Cerimoniós, vengué per carta de Gràcia als Cruïlles les jurisdiccions de Regencós, juntament amb les de Begur i Esclanyà.

Al fogatjament de 1365-1370 hi consta: "Sclanya e rajancós, den Gilabert de Cruïlles... XLVIII fochs".

Cal tenir en compte que els dos llocs són propers; Esclanyà pertany avui al municipi de Begur.

A l’inventari dels béns i jurisdiccions de la casa de Cruïlles-Peratallada fet el 1395 s´hi esmenta el "locum de Rivo Jonchoso cum reditibus suis".

És l’únic lloc de la comarca que figura en aquesta relació al qual no es dona el qualificatiu de "Castell". Ha estat apuntat, com a hipòtesi a confirmar, que la muralla descrita potser encara no havia estat bastida.”