Recinte emmurallat de Madremanya – Madremanya / Gironès

Remarca:

Tot i que a la pàgina web de Patrimoni.Gencat també hi ha també referències a l'Església de Sant Esteve, d'aquesta mateixa població de Madremanya, nosaltres hem obert una pàgina dedicada en exclusiva a l'Església de Sant Esteve.

F O T O S

Sols hem identificat fefaentment tres portals, i a més a més, esperem no haver-nos equivocat en alguna assignació d'imatge a un portal equivocat ...

Portal Gòtic

Portal Nord

Portal Oest

Madremanya – diverses vistes del recinte emmurallat

Situació: A Madremanya, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès – (Girona).

Època:  Segle XIII - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. Tots els portals de muralla que hem vist, encara son perfectament transitables.

Accés – Visitat el 24/06/2016:

Hem aparcat abans d'entrar al poble, i després hem passejat a peu pels bonics carrers de la població.

LocalitzacióN 41 59 19.7 E 02 57 25.1, coordenades d'un lloc qualsevol de Madremanya.

Altitud:   176 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juny 2016):

“ Descripció

Es tracta d'un conjunt de diversos elements que configuraren, en època medieval, un recinte emmurallat. Es conserven quatre portals, que formen part de passos coberts, i almenys les restes d'una torre.

L'església parroquial de Sant Esteve, que era fortificada, encara conserva un matacà, recolzat sobre mènsules de rotlle amb tres nivells en degradació, que fou aprofitat com a torre de campanar.

En un dels murs laterals, dalt de tot encara conserva una sèrie d'espitlleres fetes de dos blocs de pedra, actualment tapiades.

L'absis, romànic, fou sobrealçat amb murs d'aparell irregular, amb diverses espitlleres per tot el voltant, i coronat per merlets, conferint-li una aparença de torre; quan aquesta fou coberta, els merlets es convertiren en finestres emmarcades per espitlleres.

Tant l'absis com el sector de l'església proper a ell són lleugerament atalussats a la part inferior.

Al sector nord del nucli hi ha un pas cobert que, un cop passat el portal, es veu clarament com formava part d'una torre del recinte emmurallat.

Madremanya-Recinte emmurallat-Torre

El portal és d'arc de mig punt, fet amb petites dovelles, i formava part d'una torre d'aparell menut i irregular que resta integrada en les construccions posteriors que la flanquegen.

El pas és cobert per un embigat de fusta que medeix uns 16 metres de llargada i l'arc és rebaixat i en un dels costats conserva una imposta. Aquesta construcció faria uns 5 metres de costat a l'interior. Els seus angles són fets de carreus ben escairats.

Des de davant de la torre, seguint pel carrer de la Processó, s'arriba a un segon pas cobert format per dos arcs apuntats adovellats i cobert per una volta que encara conserva restes d'encanyissat. El pas fa uns 8 metres de llargada i els arcs formen un pas d'uns 2,5 metres aproximadament.

Travessat aquest pas, el carrer que duu a l'església és format per un altre pas cobert; aquest consta de dos arcs apuntats, amb el sector inferior dels brancals ultrapassat i una llum de 3 metres aproximadament. El pas cobert és de 5 metres de llargada i la volta conserva restes d'encanyissat. Sembla correspondre a la part inferior del que fou una torre del recinte emmurallat.

Al final d'aquest carrer, anomenat de Sant Esteve, està ubicat l'altre pas cobert que també conserva restes d'encanyissat i dos arcs rebaixats, conformats amb lloses disposades a plecs de llibre. Els laterals, a l'interior del pas, són irregulars, tot fent uns 3 metres d'amplada per 5 metres de llargada.

Arran del portal que duu davant de l'església hi ha restes de murs que poden pertànyer al recinte emmurallat d'aquest sector.”