Pont Vell – Montblanc / Conca de Barberà

I T I N E R A R I

Situació: A Montblanc, població i municipi del mateix nom, i capital de la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

Època: Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat). S'especula en que pugui tenir un possible origen romà.

Estat: Bon estat. Encara s'utilitza, per travessar el riu Francolí, a peu. En alguns dels carreus d'aquesta construcció, hi apareixen unes curioses figures.

En el text de Pat.mapa, que transcrivim en aquesta mateixa pàgina, una mica més endavant,  hi ha una possible explicació al respecte.

Altres noms

Accés - Visitat el 19/06/2015:

El trobarem al final del carrer Raval de Santa Anna, després de sobrepassar primer l’església i després l’Hospital de Santa Magdalena.

Aquest és un carrer que per una part neix del davant del Portal de Sant Antoni i per l'altra banda, no té sortida per vehicles, aboca al Pont Vell, que és de transit peatonal.

No obstant, abans d’arribar al Pont, a la dreta, hi ha una petita zona d'aparcament de vehicles.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2015):

Pont de quatre ulls, els de les puntes més petits que els del centre.

Els contraforts laterals són de grans dimensions i fets de carreus que poden procedir de la façana de Santa Maria.”

El Pont Vell és un pont medieval de quatre ulls amb uns bells esperons centrals

amb fragments d'un escut de la vila i d'imatges disposades amb una disposició del tot irregular i sense mostrar un sentit iconogràfic lògic, cosa que ens fa pensar que pot ser que aquestes pedres formessin part d'escultures destinades a la portalada de Santa Maria que es va refer al segle XVII, però que no fossin acceptades perquè la seva qualitat artística era més que insuficient per a tal obra; llavors l'Ajuntament se les hauria fet seves a finals del segle XVIII per a reparar el pont.

Ressenya històrica:

El Pont Vell sembla tenir uns orígens probablement romans tot i que l'actual és una insigne obra medieval del segle XII, emplaçat a la sortida del Camí Reial que passava per la vora del primitiu Montblanc, al final del futur raval.

Aquest pont ha resistit el pas de la història, fortes riuades, guerres i intents de demolició com el del 1882, refent-lo diverses vegades, com els anys 1634, 1883, 1889 i l'última del 1966.

Antigament, s'aixecaven dos arcs (un amb la figura de l'Àngel de la Guarda i l'altre amb l'escut de la vila) a banda i banda del creuer.

El 1845 s'enderrocà l'últim arc que quedava per facilitar el pas de carruatges i, amb les seves pedres, s'adobà el Raval i el mateix pont, fet que hi ha qui utilitza per explicar la presència d'escultures a la part central del Pont Vell.”