Pont Vell d’Orniu – Avià / Berguedà

Situació: A Cal Rosal, entitat de població d’Avià, vila i municipi del mateix nom - (Barcelona).

El pont connecta els terrenys dels municipis d’Avià per una banda, amb els d’Olvan a l’altra, separats pel riu Llobregat, ambdós a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Al costat hi ha el Pont Nou.

Època: Segle XIV.

Protecció: No hi consta – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt poques restes, situades a banda i banda del riu. Lliurament accessibles. Hem aparcat al davant.

Accés – Visitat el 12/12/2015:

El punt d’accés – (Mapa ICGC),  seria, dins d'Avià,  al carrer Pont d'Orniu, cantonada amb la carretera de Berga (42 04 06.7 01 52 11.8). Aquest noms, són els rètols que llueixen a les parets.

Aquest darrer vial, al mapa de Google, s'identifica com a carretera C16-z.

Hem aparcat al davant.

Localització: N 42 04 02.3 E 01 52 07.8 – Altitud:  474 m.

Altres:

• Al davant de les restes d'aquest pont, hi ha un cartell informatiu, a dia d'avui, en mal estat, poc llegible, del qual més malament que bé, hem pogut extreure la següent informació (Desembre 2015):

“ Les dades històriques de que disposem i les característiques morfològiques i constructives del pont que s’endevinen a partir de les restes conservades suggereixen una datació baix medieval per a la fàbrica, probablement el darrer terç del segle XIV.

En aquell moment, la implantació de noves estructures econòmiques que afavorien les comunicacions i les relacions comercials transformen un món que, fins aleshores havia estat plenament agrari. Cal recordar també, que l’any 1369, les baronies de la Portella, de la qual depenia el terme d’Olvan i de Lluçà van passar a mans dels barons de Pinós i de Mataplana, senyors de Bagà i de La Pobla de Lillet. Aquest canvi va comportar anys de prosperitat a la contrada.

L’ús primitiu d’aquest pont era com a via de comunicació de les dues ribes del Llobregat entre els municipis d’Olvan i d’Avià.

En el moment d’iniciar-se la intervenció, les poques restes conservades del Pont Vell d’Orniu, situades al marge d’Olvan estaven encaixonades i disfressades per un seguit de construccions modernes de poca entitat que es van eliminar.

Municipi: Olvan.

Època: Darrer terç del segle XIV

Restauració: 2000-2001, SPAL de Diputació de Barcelona

Propietat: Ajuntament d’Olvan”

• De la pàgina web de Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2015):

Pont de tres arcades, resta un estrep, l'assentament del pilar i un troç d'arc dins d'un edifici.

Un pont nou a tocar d'aquest a més d'uns forats d'un possible pont de fusta. passa sobre el riu Llobregat.”