Pont Vell del Molí d’en Güell – Gósol / Berguedà

Pont Vell del Molí d’en Güell – Gósol

Una mínima vista d'un arc del pont

Baranes de l'antic pont

El riu Aigua de Valls. Durant el recorregut, forma el Pont Quebradís.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Gósol, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XVII – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Creua el riu Aigua de Valls. Ja no es fa servir. Un pont de factura moderna l’ha substituït, engolint-lo. Pràcticament no és visible. Per sota, cal arribar fins a tocar l’aigua, per veure’l mínimament. Per dalt, si no anem errats en la interpretació, han quedat dempeus les pedres de l'antiga barana.

Procedents de Berga i circulant per la carretera C-16, anem en direcció a Bagà, sense arribar-hi.

A l'alçada del PK 113 prenem una sortida a l'esquerra (42 13 03.8 01 52 08.6) , indicada per anar a Saldes. Entrem a la carretera B-400. (Guardiola de Berguedà – Saldes – Gósol).

A tocar del lloc on hi ha la fita del PK nº 20 d'aquest vial hi trobarem una àrea recreativa, La Plana del Reig. (Aquest espai constitueix el mirador de l'Espà) .

Aquí hi ha una sortida a l'esquerra (42 12 52.1 01 41 59.5), indicada per anar a Feners, cap a on ens dirigirem, sense entrar-hi.

Al cap d'una baixada d'uns 1500 m de recorregut, per carretera asfaltada, arribem al pla (42 12 40.7 01 41 52.7) , on s'acaba l'asfalt i trobem una desviació. Per l'esquerra un senyal ens indica que és un camí sense sortida. En realitat condueix a Feners. No hi entrarem. Per la dreta un cartell ens indica Can Blanc. Continuarem en aquesta direcció, deixant Feners (Conjunt de Feners) a la nostra esquerra.

Durant el següent trajecte marxaran o se'ns incorporaran a la nostra ruta, altres camins. Com diem en altres ocasions, en general i a manca d'indicacions, cal seguir sempre per la pista principal o més transitada.

De totes maneres, anem a detallar els punts més importants de l'itinerari.

42 12 28.5 01 41 50.0, continuem recte. Hi ha un indicador: Bonner a 4 km, Moripol a 4,4 km. Peguera a 14,7, entre altres. El terra del camí comença a “complicar-se”.

42 11 49.5 01 41 48.4 Passem per un petit túnel, el Túnel de l'Avi. A la sortida, i per la dreta, durant una estona ens acompanyarà una canalització d'aigua, tapada. El nostre TomTom ja “no té mapes ... “.

42 11 38.2 01 41 40.3 – Punt estratègic del recorregut. Hi ha forces cartells. Indicat: Moripol a 2,6 km Entre altres, per l'esquerra i en baixada, indicat per anar a Bonner, cap a on ens dirigirem.

Finalment, a 42 11 27.2 01 41 37.6, arribem al Molí d’en Güell.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2015):

“ Descripció

Pont sobre el riu aigua de Valls, afluent esquerra del Cardener (alhora afluent dret del Llobregat).

Es troba a l'antic camí ral de Gósol cap a Berga, passant per la font del Pi i Peguera, molt a prop del molí vell.

És un pont de dimensions no massa grans, d'un sol ull, un arc de mig punt adovellat i amb el parament completament de pedra unida amb morter.”