Pont Vell de Guardiola – Guardiola de Berguedà / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: A Guardiola de Berguedà, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Encara és transitable, a peu.

Accés - Visitat el 19/12/2014:

Circulant en sentit nord per l'autopista C-16 (Barcelona – Sant Cugat – Terrassa – Manresa – Berga – Puigcerdà (Eix del Llobregat), en un lloc situat a 42 12 51.7 01 52 09.3, entre els PK 112 / 113, uns quilòmetres abans d'arribar a Guardiola de Berguedà, pocs metres abans de l'entrada a un túnel per on ara hi discorre aquesta carretera, i per on fins al segle XX encara hi passaven els trens de l'antiga línia de ferrocarril de la Companía General de Ferrocarriles Catalanes, hi ha una sortida a la dreta, per on continuarem.

De seguida, també a la dreta, ja veurem el pont que busquem. Aparquem al voral.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2014):

“ Descripció

Pont de dos ulls, dos arcs de mig punt fets de maó; el més petit d'ells ha estat parcialment cegat. Podem distingir pel parament dues campanyes, o més probablement, una reforma de la zona superior en algun moment indeterminat.

Els carreus de la zona baixa són molt menors, disposats en filades i els de la zona superior, molt més grans i dispersos, units amb molt de morter.

És un pont de petites dimensions, 3'25m. d'amplada i 31'10m. de llarg.

Notícies històriques

El pont travessa el Llobregat prop del creuament amb el riu Saldes, al peu del castell de Guardiola.

Aquest pont facilitava el pas del camí ral, travessant d'esquerra a dreta a pocs quilòmetres del pont d'Alfar i Far, que portava de Berga a Cerdanya.

Fou construït entre els s. XI i XII i reformat en època moderna.”

• Durant aquesta descoberta, se’ns ha plantejat un interessant dubte.
    • En una pàgina web de Patrimoni.Gencat hi trobem informació gràfica del Pont Vell de Guardiola.
    • En una altra pàgina web de Patrimoni.Gencat, també hi apareix una imatge, diferent, en aquest cas, identificada com a Pont del Collet.
    • El Pont Vell està plantat en una zona (El Collet d’Aïna, les Cases Noves del Collet, Mina del Collet, etc) amb noms ben significatius.
    • La informació que respectivament apareix a les pàgines web de Pat.mapa (VellCollet), no ens ajuda gaire en la identificació.
    •  Sospitem que es tracta de la mateixa construcció, però no disposem, de moment, d’informació fefaent, que ho acrediti. Caldrà investigar-ho.

Les dues primeres fotografies han estat obtingudes a primera hora del matí, quan encara no havia sortit el sol. Per aixó tenen una coloració una mica "estranya"

En preparació.