Pont Vell – Castellbell i el Vilar / Bages

castellbell-i-vilar-pont-vell-120716_501bisblog

Situació: A Castellbell i el Vilar, localitat de la comarca del Bages (Barcelona).

Època:  Segle XIV - (Generalitat de Catalunya).

Protecció: BCIL - (Generalitat de Catalunya).

Estat: Ben conservat. Lliurament accessible, a peu. Aparcament a la vora.

Accés - Visitat el 10/08/2003:

Es pot arribar amb cotxe fins un lloc situat a 41 38 21.7 01 51 24.6, on hi ha l'entrada a una zona exterior d'aparcament públic.

Localització: N 41 38 26.4 E 01 51 23.6 - Altitud: 157 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juliol 2017):

" Descripció

Té la forma dels tradicionalment anomenats "d'esquena d'ase". El parament exterior és molt homogeni i ben treballat, fet amb carreus de gres. Algunes parts, però, han estat refetes amb còdols i morter de calç.

Està estructurat en quatre arcades d'obertura desigual, l'amplada de les quals tendeix a créixer a mesura que s'acosten al centre. La més ampla té 30m. I és la que sosté la clau del pont. Les arcades descansen sobre tres pilars de secció quadrangular i presenten els carcanyols cecs.

Cada pilar té adossat, aigües amunt, un tallamar rectangular i , aigües avall, un esperó també rectangular.

La caixa del pont té una amplada de 3,55m. , amb dos ampits d'uns 40 cm. De gruix.

Notícies històriques

Com consta en la documentació, aquest pot fou construït per Bernat de Sa Rocha, senyor de Castellbell, l'any 1452.

Se sap que al s.XVI el pont era molt transitat i que es cobrava peatge per travessar-lo. Els que eren sorpresos sense pagar se'ls sancionava.

El pont no ha sofert transformacions profundes al llarg del temps i manté les característiques originàries de l'època medieval en què fou erigit.

Amb tot, al s. XVII, es construí un paviment nou a la caixa; al s. XVIII és reféu el primer arc, es reparà el pilar on descansava aquest arc i es construí un nou paviment.

És possible que aquesta reconstrucció coincidís amb l'incendi intencionat del Castell de Castellbell, que el 1719 va provocar el seu propietari, J. Amat i Planella, per impedir que els "Miquelets" francesos se n'apoderessin.

Al s.XIX s'hi feren noves obres que coincidiren amb la fundació de la fàbrica Burés (1874). Entre els anys 1984-87 el pont ha estat restaurat (dip.B.).