Pont del Diable – Martorell / Baix Llobregat

I T I N E R A R I

Situació: La part oriental d’aquest pont, on hi ha un arc triomfal romà, pertany a Castellbisbal, població de la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

L’altra part pertany a Martorell, població de la comarca del Baix Llobregat (Barcelona).

Època: Romà, segle IV ac.

Estat: Durant la retirada de les tropes republicanes (Gener de 1939 – Guerra civil espanyola 1936/1939) es va destruir l’arc central. Va ser reconstruït l’any 1963. Lliurament accessible. Aparcament als voltants.

Altres noms: Pont romà -  Pont del diable - Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitat el 08/05/2012:

Situat sota la calçada de l'autopista AP-7, davant de l'estació de Martorell, dels Ferrocarrils de la Generalitat.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - Juliol 2020:

El pont pròpiament dit és el fruit, en el seu estat actual, de diverses reconstruccions.

D'època romana conserva els fonaments, als estreps d'ambdues bandes.

Juxtaposat al parament romà hi ha el carreuat romànic, molt clar, i restes de la reforma gòtica posterior.

El pont, bastit a finals del segle XIII (1283), consta de dos arcs desiguals, de volta apuntada.

El pont gòtic fou restaurat el 1768 i el 1933, destruït durant la guerra civil i reconstruït els anys 1950.

La reconstrucció moderna correspon a la part superior, al carener el pont, amb l'arc central i l'aixopluc superior.

L'aparell romà és encoixinat, gran i duu com a document epigràfic les marques de les legions que hi treballaren.

L'aparell romànic, juxtaposat, és de carreus més petits col·locats en filades regulars.

L'accés al pont es feia mitjançant un arc triomfal, situat avui dins el terme municipal de Castellbisbal (ja que el riu delimita els dos municipis), construït al mateix temps que el pont, i que es troba molt degradat malgrat la restauració de què fou objecte el 1928.

És molt possible que hi hagués un altre arc similar a l'altre costat del pont, però no s'ha conservat.

Notícies històriques

El pont de Martorell, conegut popularment com a Pont del Diable i antigament com a Pont de Sant Bartomeu, és un pont d'origen romà, de finals del segle I aC, refet en època gòtica (entre 1283 i 1295) i reconstruït després de la guerra civil, en què fou volat.

El pont fou construït sobre el Llobregat i donava pas a l'antiga Via Augusta.

A l'estrep occidental del pont hi ha un conjunt de 17 marques epigràfiques (al parament romà), gravades als carreus encoixinats, en ambdós costats.

Dotze corresponen a legió quarta Macedònica, tres a la sisena victoriosa i dues a la desena Gèmina.

La coincidència de les marques d'aquestes legions permet d'afinar la cronologia romana del port entorn dels anys 9-8 aC, segons estudi de M. Mayer, I. Rodà i G. Fabre.

Això coincideix amb la data de remodelació de l'antiga Via Hercúlea, des d'aleshores coneguda com a Via Augusta, i que cal datar en aquests anys, tal com sabem per altres fonts (pedres mil·liars).

L'obra romànica és més difícil de datar, tot i que podria ser immediata al 1143, quan se sap que una forta riuada destruí el pont.

Una nova destrucció i reconstrucció tingué lloc el 1283.

El pont gòtic fou reconstruït a la dècada del 1950 a càrrec de la Diputació de Barcelona, sota la direcció de l'arquitecte Camil Pallàs.

*Informació extreta de la página web de la Generalitat de Catalunya.

Tots els Ponts del Diable tenen la seva llegenda, però desconeixíem que n'hi haguessin tantes com les que ens han aparegut al buscar per Internet.

N'hem escollit tres versions per documentar aquest reportatge:

Edificacions properesTant a la vila de Martorell, com a les seves rodalies, hi ha un bon nombre d'edificacions medievals. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina, o accediu al següent enllaç:

També relativament” a la vora, tenim en terrenys del terme municipal de Castellbisbal:

Vallès Occidental : Veure en un mapa més gran.