Pont de Vallcanera – Sils / Selva

De les possibles restes, vistes des de diferents perspectives

Foto 1 – Riera de Vallcanera – Entorn

Foto 2 – A la dreta de la fotografia, possibles restes del pont

Foto 3 - Possibles restes del pont

Foto 4 – Darrera mateix del pal de color taronja: possibles restes del pont

Foto 5 – Al davant mateix d’aquest tub de desguàs de color negre, a l’altra banda de la riera, possibles restes del pont – No apareix a la fotografia.

Foto 6 – Al costat mateix del desguàs de color negre, hi ha una passarel·la i a la dreta, el pont modern que salva la carretera Gi-555. El pont de Vallcanera, no apareix en aquesta fotografia.

Foto 7 – Una mostra de típica vegetació de la Selva.

I T I N E R A R I

Situació: A Vallcanera, entitat de població de Sils, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).

El poble pròpiament dit té tota la seva població disseminada, si bé l’església de Santa Eulàlia actua com a centre del lloc donada la seva situació en una confluència de camins veïnals.- Wikipedia.

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès. Ruïnes, pràcticament sols resten en peus quatre pedres, que passen completament desapercebudes.

Altres noms: Pont de Vallcarnera - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitat: 10/02/2017.

En aquest cas concret, no disposàvem de cap fotografia que ens donés alguna pista. Confiant en les coordenades de que disposàvem, ens vam posar em marxa cap al lloc indicat.

Pensem haver localitzat i documentat gràficament les mínimes pedres supervivents d'aquesta construcció.

Si alguna persona té interès en localitzar aquestes restes, li oferim el següent

Mini-planell

Voral de sortida de la carretera        41 49 38.0 02 44 38.0

No hem caminat pel voral mateix de la carretera, sinó per sota del voral, per un difús camí de terra, que manté la carretera a la dreta.

“ Descripció

Es tracta de l’antic pont de pedra medieval del Camí Reial que travessava la riera de Vallcanera poc abans d’arribar a Mallorquines.

Originalment era de doble vessant i d’un sol ull d’arc de mig punt.

Actualment només en queda la base de l’estrep de llevant.

És una estructura quadrangular que mesura aproximadament 5,30 m d’amplada, 6 m de llargada i 1,40 m d’alçada. L’aparell és de pedra lligada amb argamassa.

Notícies històriques

El pont medieval de l’antic Camí Reial, que en època romana era la Via Augusta, va entrar en desús quan es va construir la carretera GI-555.

L’any 1971 se’l va endur una rierada i actualment, degut a la vegetació, és difícil localitzar-ne les restes.

Joan Llinàs el data entre els segle XIII i XIV, però segurament fou objecte de reconstruccions i intervencions posteriors.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d-aquesta mateixa pàgina.