Pont de Sant Miquel – Balaguer / Noguera

És una construcció del segle XX

I T I N E R A R I

Situació: A Balaguer, ciutat i municipi del mateix nom, i capital de la comarca de la Noguera – (Lleida).

Època: Segle XX – (Memorial Democràtic)

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Lliurament transitable. A tocar d'un dels extrems del pont, hi ha el Convent de Sant Domènec.

Altres noms: Pont Nou de Balaguer – Pont Balaguer – Pont sobre el Segre.

Accés - Visitat el 04/03/2016:

Accessos: Per alguns dels carrers següents, segons identifiquem a Google Maps: el carrer del Pont, la carretera de Tremp (C-12), o el carrer Urgell.

Altres: De la pàgina web Memorial Democràtic, de la Universitat de Lleida, ens complau extreure la següent informació (Març 2016):

“ El 9 de novembre (dia de la festa major) de 1940 es va inaugurar el Puente de la Victoria per enllaçar la plaça Mercadal amb el camí que portava a l’estació del ferrocarril.

El pont va ser construït pel Servicio Militar de Puentes i Caminos amb l’ajuda d’alguns reclusos de la presó de Santa Maria

.
Malgrat que l’altre pont gòtic de Sant Miquel es va reconstruir de nou 4 anys després pels estralls de la guerra, els balaguerins sempre l’anomenaren el “pont nou”, ja que fou bastit de nova planta.

Alguns, però, també l’anomenaven el pont del portalet.

Originalment tenia als dos extrems dos monòlits en forma de prisma quadrangular, decorats amb sanefes i simbologia franquista, amb un fanal a cada lateral i un escut en la part superior. Tota aquesta simbologia i les columnes foren retirades quan arribà el primer ajuntament democràtic.

Com a conseqüència de la riuada de novembre del 1982 es varen fer obres de reconstrucció i d’ampliació del pont el 1986.

En aquest moment es va aprofitar retirar-li la seva denominació oficial, continuant sent conegut com el Pont Nou.”

• A Wikipedia hi ha una bonica fotografia d'aquesta construcció.