Pont de Roma – Borredà / Berguedà

Pont de Roma - Borredà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Borredà, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona), discorrent per sobre de la Riera de Merlès.

Època: Segle XIV – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Encara és transitable, tot i que hi ha limitacions de pes. Actualment, disposa de baranes.

Accés - Visitat el 03/10/2014:

Procedents de Berga i circulant per la carretera C-26 en sentit Ripoll, havent deixat enrere fa poc, la població de Borredà, en un lloc d'aquest vial (42 08 17.8 02 00 50.0) situat a tocar de la fita del PK 168, prenem una sortida a mà dreta, que ens aboca a la carretera BP-4654, per on continuarem fins arribar a un lloc situat a 42 07 56.2 02 02 43.7 , on de nou girem a mà dreta, i continuem, deixant també en aquest sentit de la marxa, el Càmping Puigcercós, fins que ben aviat arribem al nostre destí.

No hi ha cap indicador. Quasi quasi es pot dir que ens hem adonat de que hem trobat el pont quan el nostre TomTom ens diu “ha llegado a su destino”. Tota l'estona hem circulat per carreteres asfaltades.

Localització: N 42 07 17.7 E 02 02 41.8 – Altitud: 737 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2014):

Ampli pont sobre la riera de Merlès, prop de la casa.

L'accés es fa des de la carretera de Borredà a Alpens, a la pista dreta fins que ens trobem la riera.

Té dos ulls de grans dimensions i un tercer, més petit; enmig dels majors trobem un contrafort que ajuda al pilar que suporta els arcs.

El parament és de carreus de pedra regulars, actualment sense barana. El context més proper queda molt malmès per unes construccions agràries, recents, descurades, instal·lades a tocar de la casa i del pont, entre ambdós elements.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Setembre 2014):

“ Descripció

Pont de fàbrica de pedra fet amb carreus força regulars i units amb morter de calç, format per tres arcs i una lleugera esquema d'ase amb tallamars.

No conserva cap tipus de barana i avui té el paviment encimentat, la qual cosa permet el pas de automòbils i al mateix temps fa de solera i reforç a l'estructura del pont que presenta signes de deteriorament.

El Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona va fer-ne uns estudis preliminars per tal de determinar la incidència d'unes escletxes aparegudes a la volta de l'arc central.

Història

No es coneix quan i qui va construir el pont de Roma però per la seva estructura arquitectònica sembla una obra medieval refeta als segles moderns.

Com tots els ponts salvava el pas en un punt estratègic, en aquest cas permetia creuar la riera de Merlès en un punt en que la travessa a partir d'un gual era poc segura.

El pont facilitava el trànsit pel camí que resseguia la riera de Merlès de nord a sud.”