Palau Reial – Montblanc / Conca de Barberà

I T I N E R A R I

Situació: A Montblanc, població i municipi del mateix nom, i capital de la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

Època: Segle XIII – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt reformat, fins a desfigurar-lo completament. Poques coses resten de l'edifici original. No és accessible lliurament. No és visitable.

Altres noms: Antic Palau Reial

Carrer Guillem de Llordat.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2015):

Edifici rectangular, d'estil gòtic, però molt malmès per afegits posteriors.

De l'antic palau en queden només unes finestres tripartides i la portada, que es pot endevinar.

L'estat de conservació és molt dolent.

Notícies històriques

Construït en els segles XIII-XIV, va ser el lloc on residien els reis a les seves estades a la vila. Posteriorment l'edifici va passar a mans particulars i va pertànyer al llinatge dels Llordat.”

El Palau Reial és un edifici d'estil gòtic amb façana de carreus de pedra treballada.

Actualment la façana està molt desconfigurada per les nombroses reformes que van malmetre la distribució interior i els finestrals de la planta principal. A més, el seu perímetre original va ser canviat.

Com a mostres del que havia estat l'edifici podem observar les restes de diversos finestrals gòtics, d'un finestral gòtic tripartit i, just a sota, una finestra que recorda la decoració de les capelles barroques, i restes de grans arcades que devien ser els antics portals.

Ressenya històrica:

El segle XIII i primera meitat del segle XIV són qualificats com els de màxima esplendor de la vila de Montblanc.

En aquest període de temps es bastiran o es començaran a bastir alguns dels principals palaus de la vila, entre ells el Palau Reial.

Es creu que era l'edifici de Montblanc que feia les funcions de palau i seu reial dels monarques catalans.

A finals de l'edat mitjana, l'edifici passà a mans particulars, concretament al llinatge dels Llordat. Actualment és una casa que ha estat molt modificada.”