Palau dels Marquesos de la Floresta – Tàrrega / Urgell

I T I N E R A R I

Situació: A Tàrrega, població i municipi del mateix nom, i capital de la comarca de l’Urgell (Lleida).

Època: Segle XIII – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: Incoat BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 31/01/2015:

El trobarem al carrer del Carme nº 34, molt a la vora de la Plaça del Carme. Al davant hi ha l'aparador de la Cristalleria Mateu.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2015):

“ Descripció

La façana és centrada a la planta baixa per un portal de mig punt, amb grans dovelles resseguides per un trencaaigües ornat amb una motllura esculpida.

Al primer pis s'obren finestres coronelles, amb capitells amb entrellaços i fusts monolítics, i una motllura guardapols decorada amb puntes de diamants.

La galeria del darrer pis, sobre una cornisa de permòdols figurats, és un cos completament nou que substitueix un nivell de finestres, obertes probablement arran de la reforma del segle XVII, que no foren respectades en una reconstrucció que pretenia uniformitzar l'aparença medieval de l'edifici i que alhora accentuà artificiosament la similitud amb la Paeria de Lleida, també molt restaurada.

Aquesta reconstrucció ha determinat també l'aspecte de l'interior, adaptat a les necessitats funcionals d'una oficina. Amb tot, conté alguns elements escultòrics d'interès de procedència diversa.

Notícies històriques

La casa Sobies, coneguda també com a Palau dels Marquesos de la Floresta, és una de les escasses mostres d'arquitectura civil del segle XIII que coneixem, encara que l'edifici original només s'evidencia a la façana, reconstruïda l'any 1955 tot aprofitant alguns elements del bastiment primitiu, ensorrat l'any 1940

La casa havia estat vinculada a una capella avui completament desapareguda, documentada des del 1340 com a propietat de la família Ardèvol el 1324.

En tot cas, l'edifici fou profundament reformat al segle XVII, coincidint amb un canvi de propietaris, els marquesos de la Floresta, i tal vegada amb un canvi d'utilització, ara com a casal residencial.”

Dins el casc urbà de Tàrrega, podem trobar:

Altres

Casa Mateu o també Cristalleria Mateu

• Edificació del segle XV – Gòtic – (Patrimoni.Gencat).

La Casa Mateu es troba situada gairebé davant per davant del palau dels Marquesos de la Floresta.

Constitueix un altre exemple de l'arquitectura civil gòtica conservada fins als nostres dies.

Casa de tres pisos d'alçada on a la planta baixa s'han obert dues portalades d'arcs peraltats i rebaixats per abastir un aparador per a la botiga coneguda com la Cristalleria Mateu i la porta d'accés a la casa i a les plantes superiors.

El primer pis té tres finestres obertes de forma rectangular senzilla i finalment al pis superior és on hi manté més intacte l'esperit arquitectònic de l'estil gòtic amb tres balcons oberts en arcs geminats entre arcs apuntats de cresteria.

La coberta de la casa és resolta a dues vessants i té un ampli ràfec sostingut per uns permòdols quadrangulars exteriors que deixen entreveure el primitiu embigat interior de la vivenda.

A la planta baixa allotja la botiga comercial Cristalleria Mateu.”

Altres