Muralles de Tossa de Mar / Selva

Valoració: 6 vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: A Tossa de Mar, població costanera de la comarca de la Selva (Girona).

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Declarades monument històric artístic nacional l’any 1931. Lliurament accessibles. Aparcament als carrers del voltants, o millor fer-ho fora del casc antic, en els llocs habilitats a l’efecte.

Altres noms:

Accés - Visitades el 04/02/2010 i el 22/05/2010:

A tocar del Passeig del Mar.

Localització: Unes coordenades en un lloc qualsevol de la Vila Vella de Tossa – Carrer del Portal : N 41 43 01 E 02 55 57 – Altitud: 3 m.

Altres:De la pàgina web Pat.mapa, Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Vila Vella de Tossa – Recinte emmurallat

Descripció

D'esquena al mar, als peus del vessant nord-oest del promontori que confronta el cap de Tossa, es troba la Vila Vella, protegida per un clos murat als sectors més vulnerables que donen a la badia i a la costa.

 La Vila Vella, amb carrers irregulars i estrets per tal de salvar els desnivells del turó, s'estén a redós d'un recinte emmurallat que té un perímetre d'uns 300 m.

D'aquest recinte, actualment se'n conserva el llenç de muralla amb set torres rodones, de les quals tres es diferencien per la major alçada i per l'acabament amb corseres, formades per mènsules escalonades que sostenen petits arcs de punt rodó.

Cadascuna d'elles té un nom: la torre d'en Joanàs, situada a l'extrem més oriental, enfilada al rocam per sobre de la mar, la torre de les Hores o del Rellotge, al mig, a tocar de la porta d'entrada a la vila, i la torre del Codolar o de l'Homenatge, al sector de ponent, al costat del que fou el Palau del Governador, avui dia convertit en museu municipal.

 A la part més alta del promontori no va caldre aixecar muralla ja que el fort pendent del penya-segat actuava com a defensa natural.

Tant la muralla com les torres es confegiren amb la pedra granítica, tant abundant a la zona, i amb morter de calç i sorra.

Aquestes torres devien tenir tres pisos amb cobertes de volta de pedra, i l'accés al seu interior es feia a través d'una porta des del camí de ronda.

 Les altres quatre torres amb un diàmetre i una alçada menor són intercalades a la cortina de la muralla, tres entre la torre d'en Joanàs i la del Rellotge, i una entre aquesta i la del Codolar.

La muralla està coronada per merlets rectangulars, ornamentats als angles per petites mènsules i amb espitlleres.

A l'alçada de les espitlleres, per la cara interna, trobem el camí de ronda que envolta tot el recinte.

 L'entrada a la vila, oberta al costat de la torre d'en Joanàs, és totalment artificial.

El veritable portal d'entrada al sector de ponent, i protegit per la torre del Rellotge, consisteix en una doble porta de punt rodó amb rastell emmarcada per dovelles i per un parament diferenciat de la resta del recinte amb carreus perfectament treballats.

Des d'aquesta porta es passa a una plaça que conserva el seu caràcter de pati d'entrada, ja que des d'aquí s'accedeix pròpiament al nucli de població, bé pel carrer del Batlle o del Governador.

A la plaça d'armes, hi ha una escala adossada a la part interna de la muralla que porta al camí de ronda.

Les cases que trobem entre els carrers estrets són dels segles XV i XVI, amb edificis que presenten certs elements gòtics, com ara el Palau del Batlle, actual Museu Municipal.

Notícies històriques

En el promontori on està situada la Vila Vella hi havia hagut un poblat ibèric, i hom suposa que a l'interior del recinte n'hi devia haver un altre, també emmurallat però de dimensions més petites, d'època romana.

 El castell de Tossa fou erigit el 1187 per disposició de l'abat de Ripoll, que posseïa el lloc des de l'any 966 per donació del comte de Barcelona.

L'abat de Ripoll concedí també el mateix any de 1187 una carta de poblament, que permetia de construir dins i fora del recinte fortificat, i que es troba a l'origen de la Vila Vella.

La senyoria del monestir de Ripoll, molt rigorosa pel que fa als beneficis obtinguts de la pesca, perdurà pràcticament fins a la fi de l'Antic Règim.”


“ Recinte emmurallat que encerclava la vila medieval.

D'un perímetre de 300 m., se'n conserva un llenç amb 7 torres rodones, tres de les quals (de Joanàs, de les Hores i del Codolar) són més altes i acabades amb corseres.

Els panys de muralla són coronats per merlets rectangulars i espitlleres i un camí de ronda a la part interna.

El recinte data del s. XII, tot i que hi hagué una important reforma del s. XIV, a la qual pertanyen els merlets i els acabaments de les torres majors.

 La porta original d'entrada es troba a redós de la torre de les Hores, i és de punt rodó amb rastell emmarcada per dovelles.

Diversos punts del recinte han estat objecte de restauracions en època moderna.”


" Recinte emmurallat de la vila vella

Declarat monument històric artístic nacional l’any 1931, el recinte emmurallat de la Vila Vella és l’emblema del municipi.

Actualment és l’únic exemple de població medieval fortificada que encara existeix al litoral català.

Construït a inicis del s. XIII amb murs emmerletats, conserva gairebé la totalitat de l’àrea perimetral original.

El pany de mur distribueix quatre torrasses i tres torres cilíndriques rematades per matacans.

Les torres més conegudes són la torre d’en Joanàs, que presideix la badia; la torre de les Hores, situada a l’entrada del pati d’armes, que deu el nom al fet que era l’únic lloc on hi va haver un rellotge públic, i la torre d’es Codolar, també coneguda com a torre de l’Homenatge, que presideix la platja d’es Codolar.


En el punt més alt de la Vila Vella hi havia hagut el castell, que consistia en una torre de guaita i una estada de planta rectangular.

Actualment no existeix, ja que es va fer servir el seu emplaçament per edificar-hi l’actual far.

L’interior de la Vila Vella és un espai encantador de carrerons estrets amb paviment de còdols que, en el moment de màxima esplendor (s. XV - XVI), integrava unes vuitanta cases.

A partir del s. XVI la població es va començar a expandir fora muralla, pel barri de sa Roqueta i seguint tota la vora del camí ral.

Cal destacar el magnífic portal dovellat que dóna entrada a la Vila Vella a través del pati d’armes.
De l’interior, cal fer especial esment de l’antiga església de Sant Vicenç, d’estil gòtic tardà.

Té una sola nau, capçalera poligonal de tres panys acompanyada d’una sagristia i d’una capella lateral a la banda oest i, a l’est, és probable que l’espai s’eixamplés amb una filera de tres capelles.

Actualment, només l’absis i la sagristia conserven la coberta.


A la capçalera, la volta ogival està sostinguda per sis nervis que es reuneixen a la clau de volta decorada amb la imatge de Sant Vicenç.”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

A L T R E S


Racons i detalls de Tossa de Mar

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:



Selva : Veure en un mapa més gran.