Muralles de Torroella de Montgrí / Baix Empordà

Darrere, al fons de la fotografia, el castell de Montgrí.

Situació: A Torroella de Montgrí, localitat de la comarca del Baix Empordà – Girona.

Època: Segles XIV – XV - Generalitat de Catalunya.*

Estat:  El recinte murat tenia sis portes i diverses torres; se'n conserva la torre de les Bruixes, cilíndrica, d'uns 12 m d'alçada, lleugerament atalussada i amb espitlleres, i que protegia un dels portals ara tapiat, i el portal de Santa Caterina,  de torre de planta rectangular amb espitlleres i merlets (la façana interior és oberta per dos arcs apuntats).

Entre totes dues hi ha restes de llenços de muralla.

Aparcament als voltants.

Altres noms: Recinte murat de Torroella - Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitades el 06/02/2010

Localització

L'anomenada Torre de les Bruixes la localitzarem a la plaça de l'Empordà:

El Portal de Santa Caterina, a l'Avinguda Lluís Companys,  cantonada amb el carrer Sant Genís, davant per davant del carrer del Portal de Santa Caterina.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació: Abril 2020:

Descripció

De l'antic recinte murat de Torroella de Montgrí, que tenia sis portes i diverses torres, només se'n conserven restes a la part nord i nord-oest, encara que se'n pot seguir el perímetre pel traçat dels carrers.

Els elements més interessants que es mantenen dempeus en l'actualitat són el portal de Santa Caterina, situat al nord, a la part baixa de la torre del mateix nom, i la torre de les Bruixes, que protegia un dels portals, al nord-oest de l'antic nucli.

Entre el portal i la torre hi ha restes del mur nord de la muralla, d'uns vint metres de llarg i uns quatre metres d'alt, que conserva algunes espitlleres.

L'aparell és de pedres irregulars disposades en filades horitzontals.

Un altre fragment del llenç de muralla es troba a prop del portal de Santa Caterina.

Notícies històriques

El primer recinte emmurallat de Torroella de Montgrí té l´origen en l'època alt-medieval, i es devia limitar a encerclar el nucli format al voltant de l´església i l´antic castell-palau del Mirador, que fou residència dels successius senyors.

A partir de finals del segle XIII les muralles van ser reconstruïdes i ampliades, d´acord amb les noves necessitats provocades per l´expansió física de la vila.

A principis del segle XVIII el traçat de la muralla encara es mantenia en tot el seu perímetre.

La planta del recinte fortificat apareix en un plànol dels enginyers militars francesos del 1709; en aquell període la muralla es conservava encara en força bon estat.

Des de principis del segle XIX s'havia iniciat un procés d´expansió fora de l´antic recinte.

L´enderroc de les muralles durant aquest segle va iniciar una nova etapa en el desenvolupament urbanístic de Torroella i va donar lloc als eixamples moderns.

L´aixecament realitzat el 1887 per l´enginyer industrial Josep de Quintana i Serra permet estudiar l´evolució urbana de la vila en l´etapa immediatament posterior a la desaparició de les muralles.

Edificacions properes:  Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Dins del terme municipal de Torroella de Montgrí hi podem trobar les següents edificacions: