Muralles de Rupià – Rupià / Baix Empordà

Situació: A Rupià, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Hi ha una torre restaurada. S'han aixecat cases modernes, sobre restes de l'antiga muralla. Aïllades per un tancat de filferro, són més o menys visibles des del carrer.

Accés – Visitada el 07/12/2016:

Les trobarem a la confluència dels carrers Tramuntana i Indústria (A l'altre extrem d'aquest darrer carrer, hi ha el cementiri.). No hi ha cap indicació.

Les muralles de Rupià conserven encara elements que permeten seguir el traçat medieval del nucli.

La planta del recinte era rectangular. Hi ha restes de dos portals: el d'Avall, situat al SE de la població, molt modificat, amb volta de maó de pla, i el d'Amunt, a l'oest, prop de l'església, que conserva l'arrencada de la volta al passadís.

Altres restes són la base d'una torre de planta quadrada, situada a l'angle NE del recinte i que es troba adossada a la façana posterior de Can Nató, i alguns fragments de murs dels trams, N, NO i S, amb espitlleres.

En conjunt, l'aparell emprat és de pedres bastant regulars i disposades en filades. Als angles hi ha carreus ben escairats.

Les notícies sobre l’origen de les muralles de Rupià són poc definides.

La bibliografia consultada dóna el segle XV com a data més probable de fortificació, tot i assenyalar que hi ha alguns elements que podrien ser de construcció anterior.

Malgrat la utilització de les muralles com a part de les noves construccions, el desenvolupament urbanístic de Rupià ha conservat com a únics punts d’accés a l'interior del nucli antic els
corresponents als portals del recinte medieval.

Les restes de fortificació han estat declarades conjunt històric-artístic.”