Muralles de Constantí / Tarragonès

Situació: A la població de Constantí, vila i municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XIII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restaurades una part. Habilitades com a habitacles l’altra part. Perfectament visibles exteriorment en els dos casos i molt a la vora l’una de l’altra. Aparcament als carrers dels voltants.

Accés - Visitades el 17/02/2009:

El tram amb més presència el trobarem al carrer de Sant Pere. Amb una placeta al davant mateix, presenta un estat força digne – N 41 09 13 E 01 12 38.

El segon tram es pot veure per la part del darrere del carrer Sant Pere, entre els carrers Peixateria i Pare Palau i Quer – N 41 09 10 E 01 12 43.

Descripció

Restes de muralla de tàpia amb cantoneres de pedra picada. Moltes de les cases de l'antiga vila closa s'han excavat a la muralla, des de la qual s'hi accedeix.

Les parts més elevades de la muralla solen estar revestides de morter.

Una de les parts més interessants és la que es troba al carrer de Sant Pere, amb un llenç de mur i una torre; han estat recentment restaurats.

Notícies històriques

Durant el govern de l'arquebisbe Espàrec Barca es començà la construcció de la muralla, encara que més d'un autor la suposa més tardana.

No hi ha dubte de l'existència de la primera muralla des de començament de segle XIII ja que està documentada l'any 1220. Sembla que la muralla no era molt sòlida i fou necessària la seva fortificació al segle XIV en època del rei Pere III el Cerimoniós, quan es varen iniciar les guerres entre Castellà i Aragó.

La tercera etapa constructiva de la muralla és del segle XIV, a la fi de l'època del rei Joan I. Varen ser fonamentalment obres de restauració.

Aquestes muralles tenien un recorregut de 910 m de perímetre i segons el plànol de Beaulieu presentaven dotze torricons. Tota la muralla convertia Constantí en una Vila Closa de la que només es podia sortir per tres portals. La muralla va ser incendiada per Juan de Garay com a represàlia contra la Guerra dels Segadors.”

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.