Muralles d’Altafulla / Tarragonès

Situació: A Altafulla, vila i municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XIV. Refetes al segle XVII  - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN- (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ben conservada. Fàcilment localitzable. Aparcament als carrers dels voltants.

Accés - Visitat el 14/02/2009:

Al nucli antic d’aquesta població, a la vila closa, es poden veure restes de la muralla que tancava la població.

Localització: N 41 08 29.00 E 01 22 32.65 – Altitud: 31 m. Una torre, al carrer Baixada de la Torreta, cantonada carrer Martí d’Ardenya.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

“ Descripció

La muralla d'Altafulla no es conserva sencera, només queden restes del que fou el recinte emmurallat de la ciutat primitiva. Es va començar a construir el segle XIV i fou reconstruïda després del segle XVII.

Aquesta edificació emmarcava la vila closa i protegia la ciutat de les possibles embranzides dels enemics. Hem de pensar que la vila hauria de jugar un paper de primera fila a les successives lluites de la seva història.

El conjunt de la vila closa fou reformat després de la revolta del sis-cents i durant el segle XVIII.

El portal de la casa Gran porta la data "1678" a la dovella central i el de la plaça del Pou "1618".

El desenvolupament urbanístic del segle XVIII superà el recinte emmurallat i deixà sense ús defensiu les dues torres, per la qual cosa foren habilitades per a viure-hi, ja que una d'elles està al bell mig de la població.”

“ La muralla d'Altafulla es va començar a construir el segle XIV, i fou reconstruïda en el segle XVII. És una obra feta amb pedra i calç, amb torres diverses i diferents portes. Les portes que es conserven estan al carrer de Dalt, el carreró dels Espinac i a la Plaga del Pou.

Es conserven restes importants, com el passatge de Santa Teresa, a tocar del castell, o les dues torres cantoneres, una d'elles molt restaurada, així com tres dels portals que donaven accés al recinte, obrats al segle XVII.”

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.