Monestir de Santa Maria de Gualter – La Baronia de Rialb / Noguera

monestir-sta-m-gualter-081108_506

Informacions que apareixen en uns plafons situats al mateix Monestir.

Situació: Al poble de Gualter, capital del municipi de La Baronia de Rialb (Noguera) – Lleida.

Època: Segle XII (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restaurat. Actualment no té vida monàstica. Dins del recinte hi ha una oficina de turisme. Visitable.

Accés - Visitat el 08/11/2008:

Sortim de la localitat de Ponts, circulant per la carretera C-14 en sentit nord, direcció a La Seu d’Urgell, i ben aviat, prendrem una desviació a mà esquerra, continuant llavors circulant per la carretera C-1412-b en direcció al poble de Gualter, sense arribar-hi.

Travessarem el riu Segre i de seguida, i degudament indicada, trobarem l’edificació del Monestir de Santa Maria de Gualter. Aparcament als voltants.

Altres: De la pàgina web de l’Ajuntament de la Baronia de Rialb, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2012):

“Aquesta església data del s. XII - XIII. En tota la fàbrica de l'església s'hi aprecia la grandesa i la bellesa de l'estructura romànica. Actualment, es troba en fase de restauració, ja que a causa de l'explosió d'un polvorí que hi havia al seu interior que tingué lloc durant la darrera Guerra Civil, al 1939 el conjunt va ser destruït.
El temple és un edifici de tres naus, amb un gran absis major i dues absidioles laterals. La nau central era coberta per una volta de canó lleugerament apuntada, que descansava sobre tres arcs torals, i les naus laterals, més baixes, per una volta de canó seguida. El creuer sobresortia lleugerament dels murs i donava lloc a un cimbori octagonal, que cobria l'espai del transsepte amb una cúpula sobre trompes.

Les obres de rehabilitació parcial de l'església basilical del monestir fa poc temps que s'han dut a terme, i com a resultat d'aquesta última intervenció, s'ha reconstruït la part inferior de la façana de ponent, s'han reforçat els arcs torals i s'han construït uns passadissos de formigó amb baranes metàl·liques que faciliten la visita i la visualització en alçada de les diferents perspectives de l'estructura. Del claustre original romànic avui només es manté alçada la galeria sud, és una estructura del segle XII amb coberta de fusta i amb uns arcs de mig punt, sostinguts per unes curtes columnes rematades per uns capitells esculpits amb temes vegetals.
De les columnes citades, només una és original, les altres són d'èpoques diverses.
Dels sis capitells que corresponien a les dos sèries d'arcades, només en falta un.”

Noguera : Veure en un mapa més gran.

A L T R E S

Al municipi de la Baronia de Rialb, hi ha interessants rutes que permeten el gaudi, tant de boniques edificacions romàniques, com de meravellosos paisatges, a més de interessants restes prehistòriques.

Un d’aquest recorreguts és la:

baronia-de-rialb-la-ruta-del-dolmen