Monestir Cistercenc de Santa Maria de Vallsanta – Guimerà / Urgell

Situació: A les afores de Guimerà, localitat de la comarca de l’Urgell - (Lleida).

Època: Segle XIII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt malmès – En la data en que vàrem fer la visita, era lliurament accessible. Aparcament a precari al voral de la carretera.

Accés - Visitat el

Sortint de Tàrrega (41 38 25.19 01 08 23.14) i circulant per la carretera C-14 en sentit sud (Montblanc), després d’haver sobrepassat la desviació que mena a la població de Verdú, abandonarem aquest vial quan trobem en una rotonda, una sortida indicada per anar a Guimerà, circulant llavors una estoneta per la carretera L-241.

Al cap de poc, a la dreta de la carretera (PK. 3), ja veurem la silueta d’aquesta edificació.

Localització: N 41 34 01 E 01 09 43.38 – Altitud: 487 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

Restes d'una obra monumental de pedra picada muntada durant l'època d'esplendor del gòtic català. Sobre una base de planta quadrangular amb absis poligonal encara aquestes restes mantenen el seu esperit d'haver estat un dels grans cenobis del Cister a l'Urgell.

Cal observar els finestrals gòtics que encara resten dempeus, grans finestrals geminats que mostren un refinat treball escultòric en les seves traceries, com també les restes de cinc capelles amb els escuts nobiliaris gravats als capitells: hi ha la família Guimerà, Llorac, Alemany, Boixadors i Llosa.

Notícies històriques

1235: Data de fundació del cenobi, filial del monestir cistercenc de Vallbona. 1272: El monarca Jaume I estableix un llegat per a la construcció d'un nou claustre. 1279: Geraldona de Timor fundava una capella. 1345: Bernat de Boixadors, al seu testament, va encarregar una capella per a ser-hi enterrat. El mestre d'obres Arnau Saveyla la fa. 1408: Creació d'un inventari redactat per Pere Giner, batlle de Guimerà, fet per encàrrec de Magdalena i Elionor de Castre. 1589: Moment en que les monges són traslladades cap al monestir del Pedregal. “

• També com a informació complementaria els hi oferim la que hi ha a la pàgina web de l’Ajuntament de Guimerà (Novembre 2012):

“ Els orígens del monestir de Santa Maria de Vallsanta els trobem en el segle XII, quan es va fundar un cenobi sota la influència del monestir de Vallbona de les Monges.

És el continuador del primer establiment de les monges cistercenques de la Bovera.

L’any 1235 s’inicià la construcció del monestir en una millor ubicació, a peu mateix de l’actual carretera, al costat del riu Corb.

Durant el període de 1345 a 1350 fou construït el segon temple, d’estil gòtic, coincidint amb una etapa d’esplendor. Ja a partir del segle XV el monestir comença a decaure fins que s’ordenà el seu abandonament. “

Urgell : Veure en un mapa més gran.