Masia fortificada de Can Biel – Anglès / Selva

I T I N E R A R I

Situació: A les rodalies d’Anglès, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).

Època: Segle XVII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: Altres (?) - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. Habitat, no és accessible lliurament. Adossada a la vivenda hi ha una bonica torre de notables proporcions. Per darrere de la casa hi discorre el riu Ter.

Accés – Visitada: 10/03/2017.

Ben senzill de localitzar. Ens hem de dirigir a un lloc de les rodalies d’Anglès, situat entre els PK 101 / 102  (41 57 34.7 02 39 16.4)  de la carretera N-141-e (Anglès – Bonmatí – Bescanó), on hi ha una rotonda.

Per la sortida nord d'aquesta rodona, s'accedeix a un curt camí de terra, on al fons molt propera i ben visible, hi ha la torre d'aquest mas.

Vàrem aparcar al voral del camí.

A l'arribada vàrem trobar a una senyora gran, habitant del mas, que gentilment ens va donar tota classe de facilitats per poder fer aquest reportatge gràfic.

M A P A d'aquesta localització

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2017):

“Descripció

Edifici aïllat de tres plantes cobert amb una teulada de cornisa catalana i de doble vessant a laterals al qual està adossada una torre quadrada de quatre plantes, també coberta a dues aigües a laterals i altres dependències a la part posterior i un paller a uns metres a ponent.

Pel que fa a l’edifici, la planta baixa té una porta adovellada de mig punt amb grans carreus escairats i vàries finestres, algunes de petites, emmarcades de pedra i reixades i d’altres de nova obertura i fetes d’obra. Al lateral de ponent, a més de les petites finestres reixades, hi ha un contrafort de suport.

Al primer pis hi ha tres finestres. Dues d’elles són emmarcades, excepte els ampits, de pedra sorrenca i la central és feta de rajols i motllures que imiten la pedra.

El segon pis té dues finestres tapades de diferent tamany.

El mas té la façana principal arrebossada, encara que les altres parts són de pedra vista. La maçoneria empleada, al marge de les pedres cantoneres i els marcs d’algunes obertures, són còdols de riu i pedres arrodonides.

A la part posterior del mas cal destacar la presència d’un petit forn adossat a la planta baixa i d’una finestra, a l’alçada del primer pis, emmarcada de pedra de Girona amb decoració de floró central a la llinda, ampit emergent i motllurat, sustentada, com moltes de les grans finestres dels masos de la zona, amb tres grans blocs escairats en forma triangular.

Quant a la torre, està reforçada als angles amb grans carreus escairats que reforcen la seva aparença de fort.

La torre té les façanes de pedra vista. La planta baixa no té obertures exteriors, hi ha la roca mare on s’assenta l’estructura.

El primer pis té una finestra de grans pedres reixada de manera externa i decorada a la llinda amb un floró triangular a la part inferior central, una data i una creu. El segon pis té una finestra emmarcada de pedra sorrenca amb una llinda monolítica, els muntants motllurats i l’ampit emergent. La llinda està decorada amb el típic floró triangular. Al costat esquerre de la finestra hi ha un gran rellotge de sol. El tercer pis està ocupat per dues finestres de rajols amb forma d’arc de mig punt simètriques a la façana i una finestra petita al lateral de llevant.

Notícies històriques

Can Biel és una masia fortificada caracteritzada per la seva magnífica torre quadrada del segle XVII

Podria tractar-se de l’antic mas Masó, documentat de principis del segle XIII.

Dues de les finestres del primer pis, a la façana principal, duen la data de 1610 i 1637. A la planta baixa, al lateral de ponent, hi ha una llinda datada de 1639.

Al segon pis de la torre, una llinda està datada de 1602 i, l’últim pis hi ha la data de 1637.

L’existència de la torre d’aparença defensiva s’ha relacionat amb l’augment del trànsit de bandolers per aquesta vall als segles XVI-XVIII.”