Masia Casanova – Castellar de la Ribera / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Clarà, una de les quatre entitats de població del municipi de Castellar de la Ribera, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament, està habitada.

Nosaltres vàrem tenir la fortuna de trobar-hi a la senyora Ramona, que viu en aquesta casa. Ella forma part de la tercera generació de la seva família que hi viuen com a llogaters.

Des d’aquesta pàgina li donem les gràcies de nou per la seva gentilesa al donar-nos tota classe de facilitats per poder obtenir aquest reportatge gràfic.

Accés – Visitada el 12/05/2017:

El camí per accedir a aquesta edificació és exactament el mateix que el que mena a l’Església de Sant Andreu de Clarà, que trobaríem una mica més endavant, i que tot seguit reproduïm:

Punt d'inici: Circulant per la carretera C-26 (Bassella / Solsona), en un lloc situat entre els PK 98 / 99 d’aquesta via, trobarem un paratge conegut com la Collada de Clarà, on hi ha una cruïlla de carreteres (0) - (42 00 59.7 01 27 50.2).

(1) - Seguirem per la sortida indicada: Clarà a 2,5 km. (42 00 58.6 01 27 49.4).

(2) - A 42 00 19 01 27 59 trobem una desviació indicada: Sant Andreu de Clarà. Continuem per la dreta.

Ben aviat arribem a destí. Tot el camí és asfaltat.

M A P A d’aquest recorregut

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Maig 2017):

Planta quadrada i presència de contraforts en totes les cares de la casa fortificada.

El parament està fet de carreus de rebles no massa ben afilerats. La coberta exterior és a quatre vessants. A la façana principal, cara nord-est, sobresurt una estructura que segons sembla es tracta d'un escaldador (per a protegir la casa d'atacs).

La porta principal presenta un arc de mig punt adovellat. Les obertures són molt escasses a la part baixa de l'edifici, tot al contrari que a l'últim pis, on les obertures volten tot l'edifici i sembla que la seva utilitat consistia en l' ubicació de canons.

Conserva en bon estat tota la planta baixa: entrada amb escala senyorial, grans portes, voltes de canó, la presó i diferents sales. A la primera planta, ens trobem una gran sala amb foc central i sales annexes. El sostre està fet amb bigues de fusta. En aquesta planta, hi ha un passadís secret.

El segon pis, actualment les golfes, està voltat de petites finestres de mig punt (cobertes amb lloses petites i verticals).

Notícies històriques

Casa castell fortificada construïda al segle XVI. Era la casa del priorat del Colls de Sant Llorenç de Morunys.

La casa està construïda en un pla, ja que a partir del segle XVI, molts pagesos no tenien inconvenient en construir-la en un espai així, però sempre apartada dels fondals dels torrents.”

A efectes de classificació d’aquesta edificació a les nostres pàgines, o fem amb l'etiqueta de “Casa Forta”.