Mas els Felius – Gurb / Osona

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Gurb, població i municipi del mateix nom, a la comarca d'Osona (Barcelona).

Època: Segle XVII – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta – (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. De propietat privada, no és accessible lliurament.

No hem arribat a tocar l'edificació. Hem fet les fotos a distància, des de la carretera general.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Setembre 2016):

Edifici civil.

Masia de planta rectangular, coberta a dues vessants i amb la façana orientada a migdia, paral·lela al carener. Al damunt del portal s'obren galeries d'arc de mig punt al primer pis i rectangulars al segon.

A la part dreta d'aquest cos s'adossa una torre coberta a quatre vessants i de quatre pisos. Està decorada amb arquets cecs sobreposats.

Hi ha un mur amb merlets i torrelles als angles que tanca la lliça, a la que s'accedeix mitjançant un portal rectangular.

A la part de tramuntana hi ha una torreta de planta circular. Adossada al mas hi ha una petita capella. A la part esquerra del mas i adossat a ell hi ha una cabanya de grans dimensions.

Està construïda amb pedra arrebossada, i alguns sectors són de tàpia.

Capella de Sant Pau dels Felius

Petita capella de nau única. Adossada pel mur de ponent al mas i pel de tramuntana a la torre. La façana és orientada a migdia i té un portal d'arc deprimit. Al damunt hi ha un òcul i el capcer, triangular, està coronat per un campanaret d'espadanya que conserva la campana.

S'accedeix al portal mitjançant tres graons. A la part esquerra de la façana li fa d'espona una torrella de defensa. A la part superior de la nau hi ha unes finestres que donen claror al temple.

L'estat de conservació és força bo. Els materials constructius són la pedra arrebossada i està decorat amb estuc.

Construïda l'any 1862, substituint una d'anterior situada a pocs metres del mas i avui enrunada.

Notícies històriques

Antic mas del terme de Gurb, registrat als fogatges de 1553 amb Joan Falius, habitant del mas, la família del qual degué sobreviure a la crisi demogràfica produïda per la pesta negra.

Aquest mas, com denota la seva estructura, fou reformat als segles XVII, XVIII i XX.

• Com en altres ocasions semblants, hem tingut dubtes a l'hora de classificar aquesta edificació a les nostres pàgines.

Tot és molt relatiu ... És una torre ? És una casa forta ? Finalment, ens hem decantat per assignar-li aquesta darrera etiqueta.