La Torre – Biosca / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Lloberola, entitat de població de Biosca, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: No és una edificació d'època medieval. És del segle XXI - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Perfecte estat, donada la seva “joventut”. No és visitable. Actualment és una casa de turisme rural: “Les Cots”.

Extenses vistes des de la casa.

Accés - Visitada el 24/10/2013:

A manca d'altres informacions, hem planificat el recorregut des de casa, estudiant el mapa de Google Maps. Hem anat determinant la ruta, extraient coordenades de cada punt del recorregut on hi havia una desviació.

Després, durant l’excursió, hem anant introduint successivament aquestes dades al nostre navegador (TomTom), que ens ha portat a l’edificació que buscàvem, sense problemes.

Hem iniciat el recorregut des de Sanaüja (Castell de Sanaüja), circulant en direcció nord, en direcció a Lloberola. L'itinerari que hem fet està detallat al següent mapa:

Tot seguit facilitem les coordenades corresponents a cada desviació, per tal de que es pugui anar comprovant el correcte compliment de la ruta:

1. N 41 52 50.11 E 01 18 54.82
  2. N 41 53 07.94 E 01 18 57.37
  3. N 41 53 24.50 E 01°19' 20.06
  4. N 41 54 01.70 E 01 20 06.09 – Hi ha un cartell: Cucurulls
  5. N 41 54 10.02 E 01 20 17.97 – S’acaba l’asfalt. Comença un camí de terra, transitable.
  6. N 41 54 11.19 E 01 20 36.86 – No hi ha cap cartell

De fet, si ens hi fixem, llevat de la primera, totes les altres desviacions, són a la DRETA.

El recorregut per camins sense asfaltar, ha estat d’uns 2 km. aproximadament.

Durant aquest recorregut, hem pogut veure a la nostra esquerra les restes de la Torre de Sallent, la rectoria i l'església de Sant Jaume de Sallent.

Quan som a prop del nostre destí, la torre ja és visible a distància.

De tornada, seguint les indicacions d’uns paletes que treballaven a la casa, hem anat per una carretera asfaltada, que es dirigeix primer a Lloberola (Castell de Lloberola)  i després a Sanaüja.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2013):

Edifici de nova construcció que vol imitar la torre del castell de Lloberola que veu just davant.

Consta de quatre façanes i dues plantes. A la façana est, a la part esquerra hi ha una entrada amb arc de mig punt i porta de fusta de doble batent. A la seva dreta hi ha dues finestres. A la planta següent hi ha dues finestres. A la façana nord, hi ha dues finestres a la segona planta. A la façana sud, hi ha una entrada amb porta de fusta de doble batent i llinda de pedra, a la seva esquerra hi ha una finestra. A la façana oest, hi ha tres finestres a la planta baixa i una a la darrera. La coberta és de dues vessants(est-oest), acabada amb teules.

Adjunt a la façana est, hi ha la torre circular, que consta de tres plantes, més la part de dalt que dona a l'exterior. Hi ha diverses finestres a cada planta.”

• Com en altres ocasions, documentem aquí una edificació a la que amb el degut respecte, li posem l'etiqueta de “fals castell”.

Aquesta qualificació no ha de ser pas entesa en un sentit pejoratiu. Ens referim a que és una construcció moderna, sense “solera”, sense antiguitat, tot i que, com també en altres casos i en aquest especialment, no deixa de tenir el seu encant.