La Torre – Alfarràs / Segrià

Situació: A Alfarràs, vila i municipi de la comarca del Segrià (Lleida).

Època: Segle XV - (Pat.mapa) - (Enllaç trencat – Generalitat de Catalunya),

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat) - (Enllaç trencat – Generalitat de Catalunya),

Estat: Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants.

Altres noms: Torre del Molí - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 10/05/2013:

La trobarem a tocar del final del carrer Trinitat. Pel davant hi passa el Canal de Pinyana, el canal de regadiu més antic de Catalunya.També a tocar de l'Església vella de Sant Pere.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa - (Enllaç trencat – Generalitat de Catalunya),  ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

Torre d'origen àrab, a l'entrada del congost de la Noguera Ribagorçana.

Edifici d'una sola nau, amb una sèrie d'obertures inferiors per a permetre el pas de l'aigua. Es troba en el curs del canal de Pinyana. Al costat de l'edifici del molí hi ha la bassa retallada a la roca.

Notícies històriques

(Fonts orals). Va ser utilitzat com a molí fariner fins a aquest segle (Suposem que volen dir el segle XX-Nota dels autors).

Al 1989 formava part de les filatures Viladés.

El fet que es relacioni amb el canal de Pinyana és el que ens ha induït a datar-lo entorn el segle XV, que és una data orientativa donat que en el moment de la datació no es coneixia l'interior i era el moment de construcció de l'esmentat canal (tot i que segurament ja existia amb anterioritat).

Segons Llodonosa, l'edifici actual és d'aquesta època i és el que l'any 1400 fou venut per la Paeria de Lleida a Bernat de Boixadors, i el 1456 fou engrandit.”

Segrià : Veure en un mapa més gran.