La Sala – Sant Mateu de Bages / Bages

Vista d'un dels arcs que s'entreveuen entre les runes.

Situació: En terrenys del terme municipal de Sant Mateu de Bages (Bages) – Barcelona.

Època: Segle XII. És una gran casa forta. Annexa hi ha l’església de la Mare de Déu de la Sala, romànica del segle XII, completament arruïnada.

Estat: Molt malmesa. Lliurament accessible, però és perillós entrar-hi donat el precari equilibri de les pedres supervivents. Aparcament davant mateix de la casa.

Accés - Visitat el 01/11/2011:

Procedents de Manresa i circulant per la carretera C-55 en sentit Cardona, prenem la sortida d’aquest vial per entrar a Súria (On es pot visitar el castell de Súria, la torre de la Pobla  i la torre de Salipota), i circularem llavors per l’anomenada carretera C-1410-a, la carretera “vella”, que travessa la població.

Però de seguida i molt abans d’arribar-hi, fins i tot, abans d’arribar a un barri de Súria anomenat el Fusteret, caldrà trencar a l’esquerra (*) en un lloc situat a 41 48 48 / 01 45 46 (Veure mapa Google) , i després de travessar un pont, ja veurem la citada torre de  La Pobla, a la dreta, a la faldilla d’un petit turó. Visita opcional, si cal, i continuem .

Seguim una mica amunt per aquest mateix carrer, fins trencar pel primer carrer a l’esquerra (41 48 52 / 01 45 37). Trepitjant un pont creuarem la carretera C-55, continuarem per l’esquerra i de seguida circularem a partir d’ara per un ampli camí (**) sense asfaltar (41 48 47 01 45 32). Com en altres ocasions diem, el proper recorregut es pot fer amb un cotxe de turisme, segons estimacions de cada qual, tot i que és més recomanable fer-ho amb un vehicle 4x4. En qualsevol cas, sempre es pot parar al voral del camí i continuar a peu.

Passem per davant d’un gran mas (***) , Can Torres (41 48 42 01 45 5), hi ha un cartell indicant la direcció a seguir per anar a la Sala, per l’esquerra. Durant el proper recorregut seguirem sempre per la pista principal, obviant intuïtivament algunes desviacions menors. Les importants, són:

Desviació a 41 48 46 01 44 54, continuem per la dreta. Hi ha un cartell indicatiu. A partir d'aquest lloc, l'estat de la pista és una mica més dolent.

Següent desviació: 41 49 10 01 43 59. Seguim per l'esquerra. Al cap de poc arribem a destí.

La durada total del recorregut, des de la torre de La Pobla, ha estat d'uns 4 km. aproximadament.

Informacions complementàries de l'ITINERARI

torre-de-la-pobla-111018-google-maps-final-itinerari

Detall del lloc descrit a (*). Fotografia extreta de GOOGLE MAPS i complementada amb anotacions manuals.

la-sala-sant-mateu-de-bages-111101-inici-itinerari-google-maps

Detall del lloc descrit a (**). Fotografia extreta de GOOGLE MAPS.

Can Torres (***)

la-sala-sant-mateu-de-bages-111101-itinerari-google-maps

Detall de l'itinerari. Fotografia extreta de GOOGLE MAPS i complementada amb anotacions.

la-sala-bages-111101_516

Part posterior de l'església romànica de la mare de Déu de la Sala, adossada al mas, completament arruïnada.