La Cortada dels Llucs – Santa Maria de Merlès / Berguedà

Tot i que documentada des de la baixa edat mitjana, l’actual és una construcció del segle XVII

Remarca:

Durant la visita a aquesta casa, se’ns ha plantejat un interessant dilema. A les pàgines web de la Generalitat de Catalunya (Patrimoni.Gencat -  Pat.mapa), s'identifica aquesta caseria com a La Cortada dels Llucs.

En canvi, havent pogut parlar amb dos veïns, de diferents cases dels voltants, ens han manifestat que amb aquest nom es coneix una altra edificació que hi ha a Puig-reig, a tocar de l’església de Sant Miquel de la Cortada.

I reiteren que la present edificació és, La Cortada, a seques.

L'únic que n'hem pogut treure clar de l'entrellat és que les dues cases són, o han estat, propietat de la família Cortada.

Nosaltres, per coherència, mantenim la denominació que encapçala aquesta pàgina, però no descartem que en el futur, “la saviesa popular”, posi les coses al seu lloc.

Situació: En terrenys de Santa Maria de Merlès, població i cap del municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XVII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Habitada, no és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 15/11/2014:

Circulant per l'autopista C-16 (Barcelona – Sant Cugat – Terrassa – Manresa – Berga – Puigcerdà (Eix del Llobregat), en sentit nord, vàrem prendre la sortida del PK nº 83 i continuant en direcció, indicada, per anar a Sant Maria de Merlès.

Entrem a la carretera BV-4406. En aquest lloc hi ha la senyal del PK nº 1.

A 42 00 19.0 01 54 44.8, trobem una cruïlla. Continuem recte. Indicat: Santa Maria de Merlès.

A 41 59 59.7 1 55 11.9, deixem una sortida, a mà dreta, indicada per anar a l’església de Sant Esteve de Valldoriola.

A 42 00 00.0 01 55 16.5, deixem una sortida, a l'esquerra, indicada per anar al Santuari de Santa Maria de la Guàrdia.

Finalment, a 42 00 36.0 01 58 49.6, havent deixat enrere les cases de Santa Maria de Merlès, (Església de Santa MariaEsglésia de Sant MartíPont de Santa Maria) prenem una sortida a l'esquerra, indicada: La Cortada – camí particular.

Com sigui que els masovers que viuen en aquesta casa, no disposen de permís del propietari per ensenyar-la, després de xerrar cordialment una estoneta amb la senyora, vàrem retornar a la carretera general.

Llavors ens vàrem dirigir a la capella de Santa Magdalena, situada molt a prop, on al costat mateix hi ha l'inici d'un camí de terra que ens ha permès acostar-nos una mica a aquesta casa, des d'on hem pogut obtenir les fotografies que il·lustren aquest reportatge, i que documenten mínimament, encara que sigui sols exteriorment, aquesta bonica edificació.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2014):

Masia de planta rectangular amb coberta a doble vessant i el carener perpendicular a la façana.

La masia està flanquejada per una massissa torre d'origen medieval i coberta a quatre vessants.

La masia està reforçada per unes torratxes.

Totes les portes són adovellades i les finestres tenen llindes massisses. Tot el recinte està envoltat per un mur i té la masoveria a tramuntana. L'eixida combina la pedra dels gruixuts pilars i la fusta de la balconada.

La Cortada del Llucs és una antiga masia del segle XVII ampliada al segle XVIII.

Els Cortada, residents a Vic, foren homes actius en totes les guerres de l'època moderna.

Durant la Guerra de Successió, eren actius en el bàndol de l'arxiduc Carles d'Àustria. L'any 1714, acabada la guerra, la pubilla de la Cortada es casà amb Josep d'Oriola i de Guanter, de la casa pairal de Can Rama a Ripoll; s'ajuntaren així dos grans patrimonis.

El descendent d'aquest matrimoni fou alcalde de Vic i mestrat de Ronda, cavaller de l'ordre de Carles III i cap polític liberal. Isabel II atorgà a la família el títol de comte de la Vall de Merlès, ostentat als anys 80 del segle XX pel propietari, Antoni Oriola-Cortada.”

• De la pàgina web de l’Enciclopèdia Catalana, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2014):

Entre les masies d’aquest sector destaca la Cortada (també anomenada la Cortada dels Llucs).

És una gran pairalia documentada des de la baixa edat mitjana que fou reformada totalment al segle XVII i ampliada al XVIII.

La família Cortada, propietària de la masia, participà activament en la guerra de Successió a favor de Felip V; entroncats amb els Oriola de Ripoll, al segle XIX van rebre el títol de comtes de la vall de Merlès.

La masia, edificada al segle XVII, és adossada a una torre quadrada medieval; reprodueix l’esquema tradicional i és tancada per un clos emmurallat.

La capella familiar de Santa Magdalena fou edificada el 1357 i es modificà el 1890.

Es tracta d'una construcció de planta quadrada coberta a quatre vessants, amb la porta orientada a migdia i impostes que reprodueixen temes de bestiari.

Una altra masia interessant és Escrigues, que com l’anterior és situada a la dreta de la riera de Merlès i al N de SantaMaria. Documentada des del segle XV, és una construcció del final del segle XVIII o el començament del XIX, de planta quadrada, coberta a dos vessants i amb una torratxa central.”