Fortificació avançada del castell de Sant Joan – Tortosa / Baix Ebre

F O T O S

Les fotografies que veureu a continuació NO guarden cap ordre seqüencial en relació a la manera de portar a terme la visita d'aquesta edificació.

Son imatges de la fortificació que presentem de forma aleatòria.

Fortificació a tocar de les cases de Tortosa.

Al bell mig de la fotografia, el castell de La Suda.

Situació: En un turó sobre la ciutat de Tortosa (Baix Ebre) – Tarragona.

Època: Segles XVI - XVIII - Generalitat de Catalunya.*

Com en altres ocasions, aquesta fortalesa està construïda sobre – i fins i tot, aprofitant – indrets i materials d'altres èpoques (medievals).

Estat: Relativament malmesa, però conserva encara totes les característiques d’una fortalesa de grans dimensions: fossats, baluards, muralles, pati d’armes, etc.

Lliurament accessible. És un dels varis recintes fortificats amb que comptava la ciutat de Tortosa.

Molt a la vora del Castell de la Suda. Veure mapa Google.

Localització: N 40 48 58 E 00 31 39 - Altitud: 56 m. (Aquestes coordenades corresponen a un lloc qualsevol d’aquesta extensa edificació).

Altres: Recomanem en primer lloc, efectuar una visita a l'Oficina municipal de turisme (Jardins del príncep : Pujada del Castell de la Suda, 1), on l'eficient personal de que disposa us facilitarà  completa informació sobre la ciutat.

De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació:

Fortificacions dorsals de la Suda, Avançades de la Suda, o Avançades de Sant Joan.

Es tracta d'un conjunt de fortificacions situades al NE del castell de la Suda.

Situat en un turó enlairat entre els barris de Remolins i del Rastre.

Tenen continuïtat de murada amb el sector del castell.

Les diferents construccions s'adossen a la muralla medieval del segle XIV i corresponen a una fortificació exterior que es composa de dos mitjos baluards, adossats a una sortida de la muralla.

Aquest model de fortificació es va començar a construir a finals del segle XVII i es completà a principis del XVIII.

Notícies històriques

Construccions de les darreries del segle XVII i XVIII, aixecades per adaptar el sistema defensiu de Tortosa a les noves exigències bèl·liques.

Aquest conjunt de forts exempts i baluards funcionaven com a reforç de la muralla medieval, i es realitzaren seguint el model defensiu traçat per l'enginyer militar francès Sébastien Vauban.

Junt amb el Fort d'Orleans i les fortificacions dorsals de La Suda són les obres fetes de nou al segle XVIII per reforçar la línia de muralla medieval.

Totes tres es van construir com a elements independents d'aquesta.

Va tenir un paper important a la guerra de la Independència.

"Ciutat fidelíssima i exemplar, Tortosa, en la guerra de Successió, després de sofrir un altre setge el 1707, capitulà, assetjada pel duc d'Orleans, el 10 de juliol de 1708, i en la guerra napoleònica va lliurar-se, després d'alguns mesos de setge, al general Suchet, el 31 de desembre de 1810".

L'obra medieval que existia a Tortosa restava molt emmascarada per les fortificacions dels segles XVII i XVIII, durant els quals foren fortificats els dos pujols veïns de la Suda, per tal de formar un complicat dispositiu de defensa d'estil Vauban i hom construí unes casernes.

En la guerra del 1936-1939, Tortosa fou front de batalla durant vuit mesos llargs.

En els nostres dies, "de estas dos nuevas fortalezas, una está alejada de la población, pero la otra se levanta, ocupando un recinto grandioso y laberíntico, entre la estación de ferrocarril y el casco antiguo y centro de la población".

Escriu Morera, a començaments de segle XX que: "Amb motiu d'ambdues guerres civils carlistes del segle XIX, Tortosa fou completament fortificada i estimada com plaça de guerra.

Fortificació que vingué conservant-se fins a l'any 1875, en que començaren a ésser enderrocades ses muralles, donant lloc a l'eixample de la zona del Temple i al de la Zona de Remolins, per on ve estenent-se la població en los presents dies".

De mitjans de segle XIX, el Diccionario Madoz explica de Tortosa que "la ciudad está perfectamente defendida por casi todos los 5 frentes en que la dividiremos"; aquests fronts són: "desde el baluarte de S. Pedro hasta el torreón de la Careta", "desde las mencionadas avanzadas hasta el baluarte de la Victoria", "desde el baluarte de la Victoria hasta el del Cristo" y "desde el del Cristo hasta el de San Pedro".

Al Diccionario Madoz (XV, Madrid, 1849) existeix una bona descripció de les defenses que aleshores tenia la ciutat de Tortosa.

Ultra la referència ben documentada de la Suda, s'hi indica: "El fuerte de la Tenaza, situado entre N y E a un cuarto de hora de distancia de la ciudad, contiene alojamiento para unos 100 hombres; almacén de pólvora, cocina, algibe, y varias habitaciones para oficiales.

El fuerte de Orleans se halla a unas 200 varas de distancia delante del baluarte del Cristo; le separa de la plaza un profundo barranco, pero se comunica con ella por medio de una caponera doble que cruza a ésta".

Baix Ebre :Veure en un mapa més gran.