Fortí de Loreto – Tarragona / Tarragonès

Aquesta edificació no és d’època medieval: es una construcció del segle XIX.

Situació: A les afores de la ciutat de Tarragona (Tarragonès).

Protecció: Ho desconeixem.

Estat: Malmès, pràcticament desaparegut. Sols sobreviu la base d’una torre de planta octogonal. Lliurament accessible, de moment (El dia de la nostra visita, un cercat el tanca pel davant, però encara hi hem pogut accedir pel darrere). La construcció del Santuari de Loreto, està fent desaparèixer aquesta construcció.

Accés - Visitat el 17/01/2009:

Donat que hi ha diverses maneres d’anar-hi, direm que hi vam arribar guiats per les precises indicacions del nostre navegador GPS, però no sense alguna que altre dificultat, doncs pels voltants del camp de futbol del Nàstic, s’hi estan fent en l’actualitat importants moviments de terra, que comporten desviacions en el recorregut.

Algun que altre cartell indicatiu que hem trobat durant el recorregut, ens ha reorientat per poder arribar al Santuari de Loreto, al costat del qual hi ha l’edificació que busquem.

Altres: De la pàgina web Projecte Tarragona 1800 , ens complau extreure la següent informació parcial sobre aquesta edificació (Gener 2013):

“ El conocido Santuario del Loreto, sede de la orden religiosa de los Padres Rogacionistas, es uno de los santuarios fuera de la ciudad más querida por todos los tarraconenses.

Su enclave está fosilizando el desconocido Fuerte del Loreto, uno de los puntos defensivos exteriores de la ciudad durante la Guerra del Francés.

Construido entre los años 1809-1811 conjuntamente con el Fuerte de los Ermitaños y el Fuerte de la Oliva, formaban el 1er. cinturón defensivo de la ciudad, el más alejado.

Este fuerte como su vecino fortín de los Ermitaños fueron abandonados por su guarnición todo comenzó el Sitio de Tarragona en el año 1811.

En este artículo os mostramos algunas fotografías muy poco conocidas donde se puede ver la construcción del santuario en 1956 y muy claramente los restos del Fuerte, con marcadas formas redondeadas.”

Dins del terme municipal de Tarragona, més o menys allunyades les unes de les altres,  hi podem trobar les següents edificacions:

• Altres pàgines:
  •  A la ciutat de Tarragona, ciutat Patrimoni de la Humanitat, entre molts altres al·licients culturals  hi ha una interessant manifestació festiva: Els armats de Tarragona.

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.