Església Vella de Santa Maria d’Aguilar del Sunyer – Montmajor / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Montmajor, municipi amb una bona part de població disseminada, adscrit a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Protecció: No hi consta – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Pràcticament desapareguda. S’esmenta que “Correspon a la primera església del Castell d'Aguilar, avui també aterrat i difícilment identificable entre les ruïnes.”  – (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada: 05/09/2015:

El punt d'inici de la sortida d'avui ha estat a la població de Cardona, en un lloc situat a 41 55 05.8 01 40 49.5, una rotonda on hi trobem la fita del PK 0 de la carretera B-420, amb una indicació per anar a Montmajor, cap a on ens dirigirem, sense arribar-hi.

Deixarem aquesta carretera (*) per una sortida que trobarem entre els PK 4 i 5 a  41 56 58.4 01 41 59.7 indicada per anar al Sunyer d'Aguilar.

Seguirem llavors per un camí asfaltat, en mal estat, però transitable. Trobem una porta de ferro (avui estava  oberta) en la que amb lletres grosses hi figura el nom del lloc: Sunyer.

Travessem els terrenys d'aquest llogaret, amb algunes edificacions a banda i banda, sense haver trobat a cap persona a la que poder-nos dirigir. Al cap d'uns 700 metres arribem al davant de l’església que buscàvem, aparcant còmodament.

2ª opció:

Com sigui que no som gens partidaris de circular per una propietat privada, i menys sense coneixement dels propietaris, posteriorment, hem trobat un altre itinerari.

El punt de partida és el mateix que el de l'anterior opció, circulant per la carretera B-420, fins que arribem al lloc indicat a (*). No sortirem en aquest punt, sinó  per un altre situat també entre els mateixos PK  4 / 5, però una mica més endavant, a 41 57 28.9 01 42 05.2.

Llavors entrarem a un camí de terra. Hi ha un indicador: Hostal Vell. La diferència amb l'anterior recorregut, és que aquí caldrà utilitzar imprescindiblement un vehicle 4x4, o en qualsevol altre cas, anar-hi a peu (Deu / quinze minuts) .

Al cap d'un planer recorregut d'uns 800 metres arribarem en primer lloc a les restes de l’església Vella de Santa Maria d'Aguilar del Sunyer, i uns metres més endavant a l’església Nova de Santa Maria d'Aguilar del Sunyer.

Localització:  N 41 57 11.0 E 01 41 47.3 - Altitud: 605 m.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2015):

“Descripció

Correspon a la primera església del Castell d'Aguilar, avui també aterrat i difícilment identificable entre les ruïnes. L'estructura de l'església, de nau petita, està coberta amb volta de canó i amb un absis a llevant.

L'aparell és molt desordenat, amb blocs de pedra de diferents mides. Resten visibles entre les runes, l'arc triomfal, els vestigis d'una finestra, el massís campanar de planta rectangular que possiblement pertanyia al castell , i un absis interessant, més baix que la nau.

Notícies històriques

El lloc de "Aquilaro" "Podio Aquilario" és esmentat ja el segle XII, dins la documentació d'aquest castell actualment enrunat. Aquesta església fou antigament sufragània de Sant Esteve del Pujol de Planes i més tard depengué de l'església de Sant Andreu de Gargalla, totes dues parròquies del terme de Montmajor.”

• De la pàgina web Indrets d’escrit al Berguedà, ens complau extreure els següents fragments d’informació, referits a aquesta construcció (Setembre 2015).

Segons Catalunya Romànica l’església de Santa Maria d’Aguilar fou l’església del castell d’Aguilar (podio de Aquilario) des del segle XII” ... “

“Al mig de la paret de tramuntana, i recolzat damunt el mateix mur, s’aixeca una ciclòpia torre quadrada. No hi ha dubte que és posterior.”

“ Podria molt bé pertànyer a una torre de vigilància construïda al segle XIII o XIV. Segurament que més tard pogués servir de campanar.”