Església vella de Sant Simeó de Centelles – Rajadell / Bages

Difícil de retratar, pels forts contrastos que presenta de llums i ombres ...

Vistes des de l'església vella de Sant Simeó de Centelles

I T I N E R A R I

Situació: A la vora del Mas Centelles, en terrenys de Rajadell, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Estat: Ruïnes. Lliurament accessible. No hi ha cap indicador.

Accés - Visitada el  05/04/2014:

Com en anteriors ocasions, vàrem localitzar dades d'aquesta edificació a través d'Internet. D'una pàgina generalment ben informada, vàrem extreure les coordenades de situació. Situades aquestes dades sobre un mapa de Google vam observar que l'edificació que s'hi reflectia, no concordava massa amb la qualificació de “Ruïnes de l'església de Sant Simeó”.

Quan vàrem arribar al mas Centelles, ho vàrem entendre. Les informacions que ens havien portat fins aquí, corresponien a una església “nova” (segle XVII), construïda dins de les parets del mas, per substituir una d'anterior, abandonada al segle XIV degut als estralls que va causar la pesta.

Aquestes i altres dades, les vàrem comentar amb el Sr. Ramon, un habitant de Can Centelles, quan vàrem fer petar la xerrada una mica.

Entre altres, aquest jove va fer palesa la seva inquietud pels constants intents de robatori que pateixen les masies dels voltants. La sensació d'inseguretat, fins i tot de desemparament, fa que hasta nosaltres, pobres visitants, hàgim estat rebuts, d'entrada, amb una mica de recel.

Superada la fredor inicial, el Sr Ramón  ens ha orientat per poder localitzar la “vella” església, senzill de trobar-la quan un ho sap, quasi impossible si hom no té unes mínimes referències.

Finalment, i ja com a comiat, ens va permetre fer unes fotografies de l'església “nova”, que il·lustren també el present reportatge.

Des d'aquestes pàgines volem donar-li de nou les gràcies per la seva gentilesa.

I ara anem a detallar la manera de localitzar aquestes velles pedres.

Havíem iniciat el recorregut des de la localitat de Fonollosa. Des d'un lloc d'aquesta població, situat a 41 45 44.2 01 40 02, a tocar del PK nº 14 de la carretera BV-3008, hem abandonat aquesta carretera i hem continuat per un vial, en sentit sud, fent el recorregut que detallem en el següent mapa, amb destí a Centelles, sense gaires entrebancs, seguint la ruta principal, tota l'estona asfaltada i salvant intuïtivament les desviacions que marxen o se'ns incorporen al nostre camí.

Finalment arribem a un lloc situat a 41 45 01 01 39 44, on hi ha dues desviacions: una a la dreta, indicada, que ens menarà al mas Centelles, i l'altra, a l'esquerra que ens portarà al lloc on hi ha les restes de l'església “vella”.

En aquest lloc, hi ha uns petits cartells: Sant Amanç i Sant Simeó romànic. Ens trobarem llavors circulant per un camí de terra, perfectament transitable, acompanyats de grans extensions de terres de conreu a la dreta i una mica més endavant, a l'esquerra, se'ns hi afegirà un bosquet.

Al cap de ben poc, en aquest costat del camí, hi trobarem uns monticles de restes de materials per asfaltar. Aparcarem aquí mateix, al voral del camí (41 44 52.6 01 39 54.6).

A l'esquerra, hi ha un bassal de terra, a dia d'avui, ben ple d'aigua. Caminant, per la part esquerra d'aquesta bassa, a uns deu metres de distància, ja trobarem les escasses restes de l'edificació que busquem.

Església romànica enrunada, de la qual només se'n conserven fragments dels murs d la nau.

L'edifici és totalment perdut però els carreus conservats ens indiquen que podria tractar-se d'un edifici molt senzill, amb carreus força petits i irregulars. Molt segurament podria ser una església d'una sola nau amb absis a llevant i coberta amb volta de canó, el qual fou abandonat ja en època medieval.

Notícies històriques

L'església de Sant Simeó estava situada dins el terme del castell de Rajadell, molt a prop del mas Centelles que li dona nom.

L'església és documentada des de l'any 1154 com a parròquia categoria que hauria perdut ben aviat.

Molt segurament fou abandonada al segle XIV degut als afectes de la Pesta Negra. Al segle XVII el mas Centelles va construir una nova capella prop de la masia.”

Altres llocs:

Església “nova” de Sant Simeó de Centelles